Papa Franjo će od 2. do 4. prosinca pohoditi Cipar, a zatim će od 4. do 6. prosinca boraviti u pohodu Grčkoj. Informacija je to koju je objavio Tiskovni ured Svete Stolice u petak, 5. studenoga.

U sklopu četverodnevnog putovanja Sveti Otac će na Cipru posjetiti glavni grad Nikoziju, a u Grčkoj Atenu i otok Lezbos.

Moto Papinog putovanja u Grčku glasi: „Da budemo sve više otvoreni Božjim iznenađenjima“. Riječ je o citatu od samog pape Franje.

„Dok Grčka osjeća učinke pandemije i nedavne financijske krize moto izražava nadu da će Papin posjet donijeti zraku svjetlosti za budućnost Grčke, zemlje duboko ukorijenjene u vjeri s bogatom prošlošću“, stoji u vatikanskom priopćenju.

Posjet Cipru bit će drugi papinski posjet toj otočnoj državi nakon što ga je godine 2010. posjetio papa Benedikt XVI.

Službena tema susreta Cipru bit će „Tješite jedni druge u vjeri“, a nadahnuta je imenom apostola Barnabe koje znači ‘sin utjehe’, priopćili su iz Vatikana.

Sveti će Otac posjetiti dvije zemlje na poziv građanskih i mjesnih crkvenih vlasti. Program putovanja bit će naknadno objavljen.

Papa Franjo je grčki otok Lezbos pohodio već ranije, 16. travnja 2016. Tom je prigodom posjetio izbjeglički kamp Moria u kojem su smještene izbjeglice, tražitelji azila.