Katolička Crkva u Albaniji objavila je kako je Vatikan donio odluku o beatifikaciji 38 mučenika iz Albanije koji su ubijeni tijekom tamošnjeg komunističkih režima, i to 5. studenog ove godine, javlja Catholic Herald.

Podsjećamo, 26. travnja ove godine, na blagdan Majke Dobrog Savjeta, zaštitnice Skadra i Albanije, Sveti Otac Franjo, primivši u audijenciju kardinala Angela Amata, prefekta Kongregacije za kauze svetaca, potpisao je Dekret o beatifikaciji 38 slugu Božjih mons. Vinçenca Prennushija i drugih mučenika. Također se pojašnjava da je potpisivanje Dekreta posljednji čin u dugom dijecezanskom procesu čiji su rezultati dugo studirani i odobreni kako od teološke tako i od kardinalske komisije.

Među 38 mučenika, čije su slike bile obješene duž Bulevarda narodnih mučenika tijekom Papina posjeta Tirani, nalazi se i jedan Hrvat, fra Serafin Kodić iz Janjeva.

Govoreći za portal Dubrovačke biskupije, generalni vikar Dubrovačke biskupije, mons. dr. Petar Palić, rekao je kako je Hrvatska ovime dobila “još jednog blaženika”.

“On je djelovao u Albaniji u vrijeme režima Envera Hodže, vršio je važne službe u tadašnjoj franjevačkoj provinciji. Koliko se zna iz njegova životopisa, njega se nakon jednog sastanka u Lješu, na kojem se raspravljalo o nekim stvarima za funkcioniranje provincije, a on je bio ekonom provincije, tjeralo da lažno optuži svoju subraću na što on nije pristao”, pojasnio je mons. Palić.

Budući da nije htio lažno optužiti svoju subraću, fra Serafina Kodića su mučili pri čemu je zadobio tešku ranu na dušniku te je poslije nekoliko dana, 11. svibnja 1947., preminuo u franjevačkom samostanu u Lješu, u Albaniji, koji je već tada bio pretvoren u bolnicu.

“Jedna medicinska sestra koja ga je njegovala, a brinula se o njemu u franjevačkom samostanu koji je bio pretvoren u bolnicu te kod svoje kuće, također ga je i pokopala. Nakon pada komunističkog režima ona je 1994. godine prvim franjevcima koji su se tu pojavili rekla da tu počiva jedan njihov subrat. Oni su to mjesto iskopali i našli fra Serafinovo tijelo, pa su ga pokopali u temeljima sadašnje crkve u Lješu gdje i danas počiva“, rekao je mons. Palić, nadodavši kako su Janjevci koji su došli u Hrvatsku zadržali spomen na fra Serafina, šireći glas o njegovoj svetosti.

Svi proglašeni mučenici ubijeni su između 1945. i 1974. za vrijeme zloglasnog albanskog predsjednika i komunističkog vođe, Envera Hodže. Albanija je nakon Drugog svjetskog rata, a osobito 60-ih godina prošlog stoljeća, proglasila ateizam službenom državnom filozofijom, zatvorila sve vjerske ustanove i bogomolje pretvorivši ih u “kulturne centre za mlade” te se s ponosom nazivala “prvom ateističkom nacijom na svijetu”.

Tino Krvavica | Bitno.net