Papa Franjo je danas nakon mise na Trgu svetoga Petra u svojem tradicionalnom govoru ‘Urbi et orbi – Gradu i svijetu’, s balkona bazilike zazvao mir na sve zemlje svijeta koje su obilježene nepravdom i nasiljem. Uskrsnuće Kristovo istinska je nada svijeta koja ne razočarava – rekao je Papa i dodao – To je snaga pšeničnog zrna koja obnavlja svijet i donosi plodove i danas. Donosi plodove nade i dostojanstva tamo gdje je siromaštvo i isključivost, glad i nezaposlenost, prognanicima i izbjeglicama, žrtvama trgovine drogom i ljudima, te „robovima“ današnjeg vremena.

Sveti je Otac molio za plodove mira za čitav svijet počevši od izmučene Sirije čiji je narod iscrpljen ratom kojem se ne vidi kraja. Molio je da Krist prosvijetli savjesti svih odgovornih u politici i vojsci kako bi se odmah zaustavilo istrebljenje koje je u tijeku, da bi se poštivalo humanitarno pravo i olakšao pristup humanitarnoj pomoći koja je hitno potrebna, te da se osiguraju odgovarajući uvjeti za povratak svih koji su raseljeni.

Papa Franjo zazvao je plodove pomirenja na Svetu Zemlju koja je i ovih dana ranjena sukobima koji ne štede bespomoćne; na Jemen i čitav Bliski Istok kako bi dijalog i uzajamno poštovanje prevladali nad podjelama i nasiljem. Da bi braća u Kristu koja često podnose zlostavljanje i progon, mogla biti prosvijetljeni svjedoci Uskrsloga i pobjede dobra nad zlom.

Papa je molio za Južni Sudan i sve dijelove Afrike koji su izmučeni glađu, mjesnim sukobima i terorizmom koji pogađaju osobito djecu, pozvavši na solidarnost s onima koji su prisiljeni napustiti svoju zemlju i koji su lišeni onoga najosnovnijega za život. Nije zaboravio ohrabriti dijalog između dviju Koreja tražeći od odgovornih da mudro i razborito djeluju, zalažući se za dobro i izgradnju povjerenja u tom narodu, unutar međunarodne zajednice. Molio je zatim za plodove sloge u Ukrajini i utjehu za venezuelanski narod koji živi kao u nekoj „stranoj zemlji“, a ne u svojoj; da taj narod po snazi uskrsnuća Gospodinova nađe pravi put izlaska iz političke i humanitarne krize.

Sveti je Otac podsjetio na djecu koja zbog ratova i gladi, odrastaju bez nade, obrazovanja i zdravstvene zaštite; kao i na stare osobe koje današnja sebična kultura odbacuje i isključuje jer nisu “produktivni”. Plodove je ​​mudrosti zazvao na one koji u čitavom svijetu imaju političku odgovornost, da bi uvijek poštivali ​​ljudsko dostojanstvo.

Papa Franjo je na kraju rekao da je i nama kao i ženama koje su došle na Isusov grob upućena riječ: „Što tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!“ Smrt, usamljenost i strah nisu više posljednja riječ. Postoji riječ koja ide dalje i koju samo Bog može izgovoriti: to je riječ uskrsnuća. Snagom Božje ljubavi ona pobjeđuje zlo, pere grijehe, vraća nevinost grešnicima, radost ožalošćenima, raspršuje mržnju, savija tvrdoću moćnih, potiče slogu i mir”. Zaželjevši svima sretan Uskrs, Sveti je Otac zaključio podijelivši blagoslov ‘Urbi et orbi – Gradu i svijetu’ kojem je pridržan potpuni oprost, odnosno potpuno otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojima je krivica već izbrisana (usp. KKC 1471).

Prije poruke Urbi et orbi Papa je predslavio misu uskrsnuća Gospodinova.

Žurno odgovorimo na Božja iznenađenja – istaknuo je papa Franjo na svetoj misi koju je predslavio na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. U svojoj se propovijedi usredotočio na tri točke, a prva je navještaj „Gospodin je uskrsnuo“. Žene koje su otišle na grob kako bi pomazale Isusovo tijelo, stajale su pred iznenađenjem. Božji je navještaj uvijek iznenađenje jer naš je Bog iznenađenjā – kazao je Sveti Otac i dodao – Bog ne naviješta, a da pritom ne iznenađuje.

Druga je pak točka žurba ženā. Papa je naglasio da Božja iznenađenja zahtijevaju hitan odgovor, a to vidimo na primjeru Petra i Ivana koji žure na grob, kao i brojnih drugih ljudi u evanđeljima koji također odmah odgovaraju na Božja iznenađenja. Papa Franjo je dodao kako postoji jedna osoba u evanđelju koja ne žuri, koja ne želi riskirati. Riječ je o apostolu Tomi, ali dobri je Gospodin čekao na njega na isti način kao što čeka na one ljude koji ne ustaju kako bi odmah odgovorili na navještaj-iznenađenje.

Papina je treća točka pitanje: Što je sa mnom? Je li mi srce otvoreno Božjim iznenađenjima? Jesam li u stanju ići žurno ili ponavljam uvijek istu pjesmu: „sutra ću“? Što mi govori iznenađenje? – upitao je Sveti Otac napominjući da su Ivan i Petar trčali na grob, našli ga praznog i povjerovali. Suočeni s iznenađenjem navještaja i poticajem na žurnost, pitanje glasi: „A ja, danas, na ovaj Uskrs 2018. godine, što činim? A ti, što činiš?“ – zaključio je papa Franjo.

RV | Bitno.net