Novinarima su se obratili arhivist i knjižničar Svete Rimske Crkve kardinal José Tolentino Calaça de Mendonça, zatim prefekt Vatikanskog apostolskog arhiva mons. Sergio Pagano, viceprefekt Vatikanskog apostolskog arhiva prof. Paolo Vian, Luca Carboni, Giovanni Coco i Alejandro M. Dieguez iz Vatikanskog apostolskog arhiva, mons. Alejandro Cifres Giménez iz Arhiva Kongregacije za nauk vjere, mons. Luis Manuel Cuña Ramos iz Povijesnog arhiva Kongregacije za evangelizaciju narodâ i Johan Ickx iz Povijesnog arhiva Odsjeka za odnose s državama Državnog tajništva.

Otvaranje Vatikanskih arhiva s dokumentima koji se odnose na papinstvo Pija XII., točno na 81. obljetnicu izbora Eugenija Pacellija za papu 1939. godine, najavio je u ožujku prošle godine papa Franjo, primivši u audijenciju dužnosnike Vatikanskoga tajnog arhiva.

Znanstvenicima će biti dostupna arhivistička dokumentacija koja se odnosi na papinstvo Pija XII. sve do njegova preminuća 9. listopada 1958. godine u Castel Gandolfu. Ozbiljno i objektivno povijesno istraživanje znat će u pravom svjetlu i prikladnoj kritici procijeniti djelovanje pape Pacellija, svijetle kao i trenutke velikih teškoća, teških odluka, ljudske i kršćanske opreznosti, koji su se nekima mogli učiniti kao prešućivanje, a koji su, naprotiv, bili pokušaji, ljudski gledano i vrlo mukotrpni, da se u trenucima najveće tmine i okrutnosti održi upaljenim plamičak čovjekoljubivosti, skrivene, ali aktivne, diplomacije, te nade u moguće otvaranje srdaca, istaknuo je papa Franjo u govoru na spomenutoj audijenciji.

Na temelju dokumenta otkrivenih 2011. godine papa Pio XII. je tijekom Drugoga svjetskog rata spasio život više od 11 tisuća rimskih Židova

Od 1. siječnja 2005. javnosti su dostupni dokumenti vatikanskoga Tajnog arhiva iz razdoblja u kojem je budući papa Pio XII. bio nuncij u Njemačkoj.

IKA | Bitno.net