Otac Gabriele Martinelli provest će dvije i pol godine u zatvoru nakon što je Vatikanski žalbeni sud utvrdio da je kao sjemeništarac seksualno zlostavljao mlađeg kolegu.

Presuda je, javlja ANSA, izrečena u utorak te je njome prenamijenjena oslobađajuća odluka iz 2021.

Kako smo tada pisali, Martinelli je bio optužen da je kao sjemeništarac (maloljetni kandidat za svećenika) od 2007. do 2012. zlostavljao nekoliko mjeseci mlađeg L. G.

Slučaj je u medijima prozvan “netipičnim” jer se zlostavljanje događalo u samom Vatikanu, tj. u sjemeništu Pija X. čiji članovi ministriraju na liturgijskim slavljima u bazilici sv. Petra.

Uz Martinellija, optužen je bio i vlč. Enrico Radice, tadašnji rektor institucije, kojemu se na teret stavljalo da je ometao istragu te štitio prvooptuženog.

Prvostupanjski sud presudio je da ne može osuditi Martinellija za zločine koje je počinio prije 8. kolovoza 2008. jer je bio maloljetan (prema vatikanskom zakonu granica je 16 godina) dok su kasnije optužbe odbačene jer su suci procijenili da su seksualni čini bili dobrovoljni. Premda vatikanski zakon predviđa kaznu i za dobrovoljni seksualni odnos s maloljetnom osobom, istaknuto je kako je u trenutku podnošenja prijave protiv Martinellija, slučaj već četiri godine bio u zastari.

Žalbeni sud tu je odluku promijenio, a kako piše talijanski Il Messaggero, ovo je prvi put da je osoba osuđena za seksualno zlostavljanje koje se dogodilo na tlu Vatikana.