Vatikanski sud zaključio je u srijedu “netipičan slučaj” seksualnog zlostavljanja u vatikanskom sjemeništu Pija X., oslobodivši dvojicu optuženih svećenika.

Prvog među njima, 29-godišnjeg oca Gabrielea Martinellija, vatikanski je tužitelj teretio da je kao sjemeništarac od 2007. do 2012. zlostavljao nekoliko mjeseci mlađeg kolegu poznatog pod inicijalima L. G. S njim je optužen bio i vlč. Enrico Radice (72), tadašnji rektor institucije, kojemu se na teret stavljalo da je ometao istragu te štitio prvooptuženog.

Sud je odluku objavio nakon jednogodišnjeg procesa tijekom kojeg su ispitani brojni bivši sjemeništarci koji inače služe kao ministranti na liturgijskim slavljima u bazilici sv. Petra. Oba svećenika od početka su negirala optužbe.

Prema pisanju portala CNA, koji je slučaj detaljno pratio, papa Franjo u svibnju je odredio da se sjemenište od rujna ove godine premjesti izvan granica Države Grada Vatikana.

Isti medij ističe kako je sud poručio da ne može osuditi Martinellija za zločine koje je počinio kao maloljetnik (prema vatikanskom zakonu granica je 16 godina), oslobodivši ga tako svih optužbi koje se odnose na djela počinjena prije 8. kolovoza 2008.

Za optužbe od kolovoza 2008. do 19. ožujka 2009. – kada je navodna žrtva napunila 16 godina te se više nije smatrala maloljetnikom – sud je istaknuo kako je dokazano da su se seksualni čini dogodili, ali kako nije utvrđeno da se radilo o prisili. Također, premda vatikanski zakon predviđa kaznu i za dobrovoljni seksualni odnos s maloljetnom osobom, suci su istaknuli kako je, u trenutku podnošenja prijave protiv Martinellija, slučaj već četiri godine bio u zastari.

Inače, za seksualno zlostavljanja vodi se parnica i na civilnom sudu, ali protiv vjerske skupine Opera don Folci čiji je Martinelli član te koja je upravljala sjemeništem.