Papa Franjo poslao je osobno pismo vojniku Edwinu Restrepu, potaknut njihovim susretom prilikom nedavnog pohoda Kolumbiji.

Franjo, koji je u Kolumbiji boravio početkom rujna ove godine, posjetio je između ostalog tamošnju zračnu bazu gdje se susreo s pripadnicima policijskih i vojnih snaga, ozlijeđenima u 52-godišnjem građanskom ratu koji je donedavno bjesnio zemljom.

Kako piše Catholic News Service, Restrepo se tom prilikom rukovao sa Svetim Ocem, zamolio ga za blagoslov te mu poklonio svoju vojničku kapu. Njihov susret trajao je oko minute.

“Dao mi je krunicu, pa sam mu rekao kako i ja njemu želim pokloniti nešto što predstavlja naše vojne snage. Nisam se mogao sjetiti ničeg boljeg od moje kape”, govori Restrepo koji je 2004. izgubio lijevu nogu, dio desne ruke i vid, nakon što je tijekom služenja obveznog vojnog roka stao na minu. Imao je 19 godina.

Nedavno je pak, na vojnikovo iznenađenje, njihov susret dobio nastavak.

Naime, 9. studenog Restrepo je primio rukom napisano pismo koje je osobno sastavio papa Franjo. U njemu se Sveti Otac zahvalio za kapu, poručivši kako ju je tijekom cijelog svog boravka u Kolumbiji držao uza sebe kako bi ga podsjećala na “žrtvu” i “domoljublje” kolumbijskih vojnika u borbi s gerilcima. Papa je također napisao kako je tu kapu stavio iznad oltara u svom malom uredu u Rimu, priloživši uz pismo fotografiju kape i oltara.

“Često se tamo molim, i svaki put molim za tebe i tvoje poginule i ozlijeđene suborce”, napisao je Franjo.

Vojnika je posebno dotaknulo to što Svetom Ocu nije rekao svoje ime, dapače Papa je do njega došao uz pomoć službenika Crkve u Kolumbiji.

“Nikad ovako nešto nisam očekivao. Mislim da je ovo jedna od najljepših gesti koje sam ikad iskusio”, zaključio je Restrepo koji danas završava pravni fakultet kako bi mogao pravnim savjetima pomoći ostalim vojnicima.

Tino Krvavica, CNS | Bitno.net