„Morat ću prvo slušati prije nego što donesem bilo kakvu odluku“, kazao je o planu svojeg djelovanja nadbiskup Víctor Manuel Fernández u prvom razgovoru nakon imenovanja za prefekta Dikasterija za nauk vjere.

Intervju je objavljen 5. srpnja na španjolskoj web stranici InfoVaticana posvećenoj zbivanjima u Katoličkoj Crkvi.

Govoreći o svojem prethodniku kardinalu Ladariji, Fernández je kazao kako ga cijeni kao teologa i zbog stila njegovog rada, dodajući kako će svoj rad obavljati „na vlastiti način“ uzimajući u obzir komentare koje je Sveti Otac naveo u pismu povodom njegovo imenovanja.

Razgovor se dotaknuo i Sinodalnog puta u Njemačkoj, za kojeg nadbiskup Fernández kaže da ga nije detaljno pratio jer je bio posvećen službi u svojoj nadbiskupiji. Ipak, primijetio je kako „Nijemci uvijek privlače pozornost“.

„Očito je sada na meni da se informiram o tome, slušam, razgovaram, savjetujem se“, kazao je Fernández.

Pitanje koje je u pojedinim medijima izazvalo najviše pažnje ticalo se blagoslova za istospolne parove.

„’Brak’ je u strogom smislu samo jedna stvar: stabilna zajednica dvaju bića koja su različita poput muškarca i žene, koja su u toj različitosti sposobna generirati novi život. Ne postoji ništa što bi se s tim moglo usporediti i korištenje tog naziva za izražavanje nečeg drugog nije dobro ni ispravno“, rekao je nadbiskup.

Iz toga razloga, smatra novi prefekt, treba obratiti veliku pažnju kako bi se izbjegli blagoslovi koji mogli „izazvati zbunjenost“, po ovom pitanju.

“Ako je blagoslov dan na takav način da ne uzrokuje tu zbunjenost, morat će se analizirati i potvrditi. Kao što ćete vidjeti, postoji točka u kojoj se odmičemo od strogo teološke rasprave i dolazimo do pitanja koje se tiče prosudbe ili discipline“, kazao je Fernández.

Na pitanje novinara smatra li da je nauk nešto što se mijenja, novi prefekt je odgovorio da se nauk ne mijenja jer je „u konačnici riječ o nedokučivom, čudesnom i nepromjenjivom otajstvo Trojstva izraženom u Kristu“.

„Njemu se nema što dodati. Druga stvar je naše razumijevanje tog nauka, a to se zapravo promijenilo i nastavit će se mijenjati“, kaže Fernández.

Argentinski nadbiskup osvrnuo se i na pitanje o njegovoj knjižici „Zaliječi me svojim ustima: Umjetnost poljupca“ koju je napisao kao mladi svećenik. Kaže da je riječ o djelu kojim je htio mladima objasniti da postoje načini izražavanja ljubavi kojima se mogu služiti bez da upadnu u grijeh predbračnih spolnih odnosa.

„Naravno da danas ne bih tako nešto napisao, već imam 60 godina i počinjem se pripremati za vječni život. Zapravo, nedugo nakon objave zamolio sam izdavača da je ne tiska ponovno. Ne čini li vam se nepristojnim uzeti tu knjižicu, upotrijebiti pojedine fraze iz te knjižice namijenjene pastoralu mladih kako bi me se prosuđivalo kao teologa?“