11659419_964109960319688_6511071294139647728_n

Vjera ulijeva pouzdanje. Zajedništvo uvijek donosi plod, daje život. Pouzdanje se uči, a potom postaje svjedočanstvo na licima onih koji nas potiču da Isusa slijedimo. Učenici se uče živjeti pouzdajući se u prijateljstvo – ustvrdio je Papa dodajući kako današnje evanđelje govori o učeništvu, odnosno o istinskom identitetu Kristova učenika.

„Na put sa sobom ne nosite ništa osim jedino štapa: ni kruha, ni torbe, ni novca… ostanite u kući gdje vas ugoste“ (usp. Mk 6,8-11). Ta se Kristova zapovijed ne posluša uvijek, iako je temeljna za kršćansku duhovnost; u iskustvu učeništva je  gostoprimstvo – Isus  šalje učenike da iskuse gostoljubivost. Kršćanin je onaj koji je naučio biti gostoljubiv, prihvaćati druge. Gostoljubivost je dakle temeljno obilježje zajednice vjernika. Isus ne šalje učenike kao neke moćnike, vlasnike, šefove, oboružane zakonima i propisima, naprotiv pokazuje im da je kršćanski put, put preobrazbe srca – ustvrdio je Sveti Otac dodajući

Šalje ih da nauče živjeti na drukčiji način, po drugom zakonu i drugim propisima, da napuste logiku egoizma, zatvaranja, sukoba, podjela i prevlasti te da usvoje logiku besplatnosti, ljubavi; da od logike prevlasti, ugnjetavanja i manipuliranja prijeđu na logiku gostoprimstva, prihvata i skrbi za drugoga. U igri su dakle dvije logike, dva načina sučeljavanja sa životom, s poslanjem. Često svoje poslanje zasnivamo na projektima i programiranju; na tisućama strategija, taktika, vratolomija i smicalica, svojim dakle uvjeravanjima nastojimo obratiti osobe, a Gospodin danas jasno govori da je logika Evanđelja gostoljubivost – kazao je Papa.

Crkva je majka otvorena srca koje zna prihvatiti, ugostiti gladna, žedna, stranca, gola, bolesna, uznika (usp. Mt 25,34-37), gubava, uzetoga; uljudna je s neistomišljenicima, s nevjernicima i onima koji su izgubili vjeru, s drukčijim  kulturama, kojima je ova zemlja bogata; gostoljubiva prema grješnicima – istaknuo je papa Franjo te upozorio:

Jedno se zlo malo-pomalo ugnijezdi u naše srcu te „nagriza“ našu životnost, a to je samoća. Ona nas odvaja od drugih, od zajednice, zbog nje se zatvaramo u sebe. Stoga zadaća majke Crkve nije upravljati dobrima nego naučiti s drugima živjeti u bratstvu. Gostoljubivo bratstvo je najbolje svjedočanstvo da je Bog Otac, jer „po tome će svi znati da ste moji učenici“ (Iv 13,35). Isus nam tako pokazuje novu logiku, obzor pun života, ljepote, istine. Bog ne zatvara obzore, nije pasivan pred životom i pred patnjom svoje djece. Bog uvijek otvara novi obzor, uvijek ima riječ za isključene, odvojene, zatvorene, osamljene. Božja riječ razbija muk samoće – zaključio je Sveti Otac.

U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji Papa je rekao da je Djevica Marija, Majka Božja i naša, Isusov dar svojem narodu. U času križa i trpljenja dao nam ju je za Majku. To je plod Kristove žrtve za nas. Kao u brojnim državama Latinske Amerike, tako je i u Paragvaju, vjera prožeta ljubavlju prema Djevici. Papa je potaknuo Paragvajce da s pouzdanjem idu Majci; da joj otvore svoje srce te joj povjeravaju svoje radosti i boli, nade i patnje. Molio je Mariju da bdije nad Crkvom te da učvrsti bratske veze između svih njezinih članova, da Crkva s njezinom pomoću bude Majka sviju, gostoljubiva kuća, Majka svih naroda.

Nedjelju je Sveti Otac započeo posjetom siromašnoj četvrti Asunciona, zvanoj Bañado Norte, gdje Crkva i država ulažu velike napore kako bi poboljšali životne uvjete stanovništva.

Bañado Norte nalazi se na obalama rijeke Paragvaj, gdje u nezdravim uvjetima živi više od 100 tisuća ljudi. U tom siromašnom kraju, bogatom blatom i prašinom, Crkva i država, naročito isusovci, raznim pothvatima nastoje olakšati patnje siromašnih ljudi. Mnoge su kuće obojene bijelom bojom, po ulicama vijore vatikanske zastave, a zidovi su urešeni dječjim crtežima i porukama.

Papa je posjetio dvije obitelji; u jednoj je kući kušao poznatu paragvajsku juhu, a u drugoj čaj od maté. Potom je pohodio kapelu Svetoga Ivana Krstitelja koja je u sklopu igrališta, koje može primiti više od dvije tisuće ljudi.

RV | Bitno.net