Svijetu je i danas kao i prije dvadeset pet godina potreban mir i upravo miru potrebno zauzimanje vjernika – rekao je kardinal Turkson, predsjednik Papinskoga vijeća Pravda i mir koji je s predsjednikom Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, nadbiskupom Celatom, u Tiskovnom uredu Svete Stolice predstavio Dan molitve za mir u Asizu 27. listopada.

Predstavljen Dan molitve u Asizu 27. listopada

Papa će biti hodočasnik među hodočasnicima – istaknuo je kardinala Turkson naglašavajući bratski vidik asiškoga susreta na kojemu će sudjelovati predstavnici iz više od pedeset država. Skup želi bit san koji se nastavlja i biva sve više zbilja, zajedno s drugima a ne jedni protiv drugih, svi su narodi iz raznih dijelova svijeta u hodu da se ujedine u jednoj obitelji. Da se gradi bolji svijet zahtijeva se zauzimanje svih ljudi dobre volje, a ne samo vjernika – kazao je kardinal.

Osvrnuvši se na nove izazove koji proizlaze iz gospodarske krize, krize demokracije i međunarodnog terorizma, rekao je da je dovoljno prisjetiti se nedavnih događaja u Egiptu ili u drugim dijelovima svijeta da se odlučno odbaci svaka vrsta manipuliranja religijom. Nasilje je među religijama sablazan koji iskrivljuje pravi identitet religije, zaklanja Božje lice i ljude udaljuje od vjere – istaknuo je kardinal dodavši kako Papa želi da Dan molitve u Asizu bude u znaku traženja istine. Traženje je istine osnovni uvjet da se pobijedi fanatizam i fundamentalizam, prema kojima se mir postiže nametanjem osobnih uvjerenja.

Govoreći o velikim problemima našega doba, nadbiskup Pier Luigi Celata, Predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, ustvrdio je da o sposobnosti religija da služe čovjeku i njegovu svekolikom dostojanstvu ovisi njihova vjerodostojnost. U tom je kontekstu vrlo razvidna potreba susreta, dijaloga, i zajedničkog zauzimanja jer svijetu u utrci prema globalizaciji, razne religije sa svojim posebnim bogatstvom, mogu odgovoriti na očekivanja promidžbe istinskih ljudskih vrednota – ustvrdio je nadbiskup Celata.

Na tiskovnoj je konferenciji potvrđena prisutnost na Danu molitve i četvorice intelektualaca nevjernika jer je Papa uvjeren – rekao je Sánchez de Toca, dotajnik Papinskoga vijeća za kulturu – da vjernik i nevjernik uvijek traže Boga. Odgovarajući na upite novinara, kardinal Turkson je objasnio da je naglasak na hodočašću a da će molitve biti osobe kako bi se izbjegle opasnosti sinkretizma.
Nadbiskup je Celata primijetio da je ‘arapsko proljeće’ zahvatilo i vjersku dimenziju, što ne ide u prilog međuvjerskom dijalogu. Govoreći o Egiptu, spomenuo je zamrzavanje odnosa s islamskim sveučilištem Al Azhar. Uvjeren sam da ni jedna dobronamjerna osoba u stajalištima pape Benedikta XVI. o muslimanima ne može naći ništa što je protiv islamskoga svijeta – zaključio je nadbiskup Celata. (rv/bitno)