Mlada je Nigerijka opisala svoje dramatično iskustvo prisilne prostitucije koje je potpuno pogazilo njezino dostojanstvo i kako je zahvaljujući zajednici časnih sestara doživjela uskrsnuće. Pitala je kako pomoći mladim ljudima osvijestiti si da je prisilna prostitucija zločin protiv čovječnosti? Napomenula je kako su brojni klijenti katolici. Papa je oštro osudio prisilnu prostituciju, nazvavši ju zločinom protiv čovječnosti koji proizlazi iz bolesnog mentaliteta iskorištavanja žena. Riječ je o jednom od oblika suvremenog ropstva te je upozorio da klijenti, oni koji idu prostitutkama, čine zločin, oni su zločinci. Sveti je Otac također zatražio oprost za sve one katolike koji čine taj zločin te je pozvao mlade da se bore protiv tog zla, da se bore za dostojanstvo žena.

Drugo je pitanje postavio mladi pravnik iz Francuske koji je opisao svoje iskustvo traganja za smislom, govoreći o osjećaju praznine u svojoj nutrini. Papa Franjo mu je rekao da je dobro što dopušta da to pitanje izađe na svjetlo dana i kako je važno u životu imati hrabrost govoriti otvoreno. Svjestan je da se ne može razgovarati sa svima o svemu, već je potrebno pronaći nekoga tko je mudar, bila ta osoba mlada ili stara, s kim ćemo moći razgovarati, koji se neće prestrašiti i koji će nas saslušati. Papa je kazao da treba dopustiti vlastita pitanja i osjećaje, napominjući da put razlučivanja traje čitav život.

Odgovarajući pak na pitanje argentinske učiteljice o suvremenim obrazovnim konceptima, Sveti je Otac naglasio da nije dovoljno samo prenositi znanje, nego i sposobnost čuđenja. Rekao je da djecu treba podučiti trima jezicima: jeziku glave, odnosno da nauče misliti; jeziku srca ili ispravnom osjećanju; jeziku ruku ili izrađivanju, izgrađivanju. I ne samo to, potrebno je uskladiti te jezike: misliti kako osjećamo, i djelovati kako mislimo i osjećamo. Također je govorio o izazovu virtualnog svijeta koji ima svoje opasnosti, a na nama je da se naučimo koristiti njime i ne biti njegovi robovi.

Četvrto je pitanje Papi postavio mladi ukrajinski bogoslov kojeg je zanimalo kako bi dušobrižnik trebao reagirati na složenost današnje kulture. Papa Franjo mu je u tom kontekstu odgovorio da svećenik treba najprije paziti da bude dio konkretne zajednice jer će samo tako doista biti Kristov svjedok. Osim toga upozorio je na opasnosti ogovaranja koje je neka vrsta terorizma, kao i na klerikalizam, tu tešku bolest.

Konačno, mlada je kineska redovnica Svetog Oca upitala kako reagirati na činjenicu što pojedine kulture ne daju mjesta Bogu. Papa je napomenuo da za svećenike i redovnike nije dovoljna samo duhovna izobrazba, nego i intelektualna, misionarska, izobrazba u zajedništvu, upozoravajući pritom na opasnost da osobe koje se odluče za duhovno zvanje pretjerano čuvamo od svijeta, jer bi to značilo gotovo kastrirati ih. Ne ih pretjerano štititi! – rekao je na kraju papa Franjo, ističući kako ovo što govori o svećenicima i redovnicima, vrijedi i za laike.

Radio Vatikan | Bitno.net