Lombardi o susretu mira u Vatikanu

Poticaj za utjecanje Bogu u službi za mir među ljudima

Papa Franjo je, u sporazumu s ostalim sudionicima susreta, želio dati snažan poticaj utjecanja Bogu, otvorenosti i vidika još većega i drukčijega zauzimanja, u službi mira – kazao je na početku intervjua, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, p. Federico Lombardi, u osvrtu na molitveni susret u Vatikanu.

vatikan2-580x324

Kao što je kazao i Kustos Svete Zemlje (p. Pizzaballa) prije dva dana – kazao je Lombardi – mir se možda neće pojaviti, u smislu da se stanje na Bliskom istoku promijeni od danas do sutra, ali zasigurno osobe dobre volje koje vjeruju u Boga, dale su nov i snažan prinos; apelirajući za mir i za sposobnost srdaca da se okrenu drukčijemu ponašanju. Papa stalno govori o kulturi susreta: pa dobro – ono sinoć je zaista bio susret osoba, u znaku vjere.

Na primjedbu da je osim samih riječi na susretu bilo i snažnih gesta, pater je Lombardi rekao: Dakako. Osim zajednički posađene masline – jednog od klasičnih znakova mira, u trenucima kad se pokušava pronaći mir – pružale su se ruke, ali je bilo i zagrljaja i to iskrenih. Zagrljaji su se pokazali stvarno iskrenima, rekao bih, a ono što je posebno bilo dirljivo – a što se toliko priželjkivalo i iščekivalo – jest zagrljaj dvojice predsjednika, koji je za obojicu bio trenutak „oslobođenja“; jednako tako i za dva naroda, koji iskreno traže mir, ali su teško uspijevali pronaći put do njega. Evo, dakle, ta čežnja za mirom, ta volja za mirom također, dobro se vidjela u tom zagrljaju – kazao je pater Lombardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zapažanje novinara da su gotovo svi dnevni listovi istaknuli Papine riječi da treba smoći hrabrosti za mir, Ravnatelj ureda je kazao kako je i sam susret bio svojevrstan čin hrabrosti, jer stvarnost čini da se obeshrabrimo, pred tolikim pogrješnim potezima koji se na putu do mira čine.

Ipak, onaj tko vjeruje – što su i biblijski citati sinoć izrazili na mnogo načina – je onaj koji nastavlja upravljati svoj pogled prema Bogu i odatle crpi potrebnu hrabrost. Papa često spominje iznenađenja koja mogu doći od Duha Gospodinova, koji puše: za nas kršćanske vjernike jučer je bila Pedesetnica, trenutak silaska Duha koji obnavlja sve stvoreno. Mi, eto, vjerujemo da je uvijek moguće nešto novo, što tražimo od Boga, nastojeći se i sami uputiti prema tome svim svojim snagama – smatra pater Lombardi.

Na upit novinara o nazočnosti Bartolomeja I. na samom susretu te o važnosti toga, saznajemo da je Patrijarh pokazao znak kršćanskog ekumenizma. No, ne treba također zaboraviti da je susret bio pravi završetak pohoda Svetoj Zemlji. Bio je to događaj i poziv planiran paralelno s pohodom Svetoj Zemlji, u kojem je Bartolomej I., zajedno s Papom, bio protagonist, u prigodi sjećanja na susret Pavla VI. i Atenagore, što je, kako znamo, bio glavni motiv pohoda.

Patrijarh je dakle pokazao činjenicu da su, za sve kršćane i za sve kršćanske denominacije, Jeruzalem i Sveta Zemlja od temeljne važnosti; i stoga se svi kršćani ujedinjuju u toj želji i u toj molitvi za mir. Nije riječ samo o papi Franji i njegovoj karizmi; niti samo o katolicima, pa ni svim kršćanima; nego se ujedinjuju svi vjernici: Židovi i muslimani, u traženju mira za to područje, koje je svima važno. 

Zbog toga je bila važna i nazočnost grčko-pravoslavnoga patrijarha, Teofila, „primusa“ kršćanske zajednice u Jeruzalemu, kao uostalom i latinskoga patrijarha Twala – kazao je na kraju pater Lombardi.

RV/Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 10. lipnja 2014.

Možda vam se svidi