Sveti Otac ističe da je obilježavanje ovog dana prigoda da se istakne stanje brojne braće i sestara kojima nedostaje svagdanji kruh

Papina poruka Jaquesu Dioufu u prigodi svjetskog dana prehrane

U prigodi tridesetoga Svjetskog dana prehrane, koji se ove godine obilježava pod geslom „Cijene hrane: od krize do stabilnosti“, Sveti je Otac uputio poruku glavnom ravnatelju FAO-a, koju je stalni promatrač Svete Stolice pri toj agenciji Ujedinjenih naroda msgr. Luigi Travaglino u ponedjeljak, 17. listopada pročitao u palači FAO u Rimu.

U poruci naslovljenoj Jaquesu Dioufu, Sveti Otac ističe da je obilježavanje Svjetskog dana prehrane prigoda da se istakne stanje brojne braće i sestara kojima nedostaje svagdanji kruh. U našim su očima utisnute bolne slike brojnih žrtava u Afričkom rogu. Pred smrću zbog gladi cijelih zajednica i njihovim prisilnim napuštanjem rodnih krajeva, doista je bitna neposredna pomoć, ali valja usvojiti kratkoročne i dugoročne programe da se međunarodna djelatnost ne svede na rješavanje izvanrednih stanja – stoji u Papinoj poruci.

Govoreći o globalnoj krizi koja pogađa najslabije a također se odražava na poljoprivrednu proizvodnju, Papa potiče vlade i razne sastavnice međunarodne zajednice da usvoje učinkovite odluke, svjesni da je sloboda od gladi prvo i stvarno očitovanje prava na život, koje je svečano proglašeno, ali je daleko od svoje učinkovite primjene – istaknuo je Benedikt XVI.

Osvrnuvši se na geslo Svjetskog dana „Cijene prehrane: od krize do stabilnosti“, Papa veli da ono potiče na ozbiljno promišljanje o važnosti raznih čimbenika koji osobama i zajednicama mogu jamčiti bitne izvore, počevši od poljodjelskog rada koji ima biti cilj svake strategije rasta i svekolikog razvoja. To je još važnije jer je raspoloživost hrane uvjetovana nestabilnim cijenama i naglim klimatskim promjena te manjom proizvodnjom hrane zbog stalnog napuštanja ruralnih predjela. Pred tom zbiljom, nažalost, čini se da prevladava mišljenje da je hrana kao i svaka druga roba i stoga je premet špekulacije – primijetio je Sveti Otac.

Unatoč globalnoj krizi – nastavio je Papa – razvidni su znakovi duboke podjele između onih koji nemaju što jesti i onih koji raspolažu golemim količinama hrane, čak je uništavaju, a to znači da nas globalizacija zbližava ali ne čini braćom. Stoga valja ponovno otkriti vrijednosti upisane u srcu svake osobe i koje su uvijek nadahnjivale suosjećanje s drugima, poticale na solidarnost i pravednost, na njima se i danas mora zasnivati svako djelovanje, također i međunarodne zajednice – ustvrdio je Benedikt XVI.

Govoreći o drami gladi, Papa upozorava da ne zadovoljavaju poziv na promišljanje, analiza problema i dobre želje, jer se iscrpljuju u emocijama i ne uspijevaju prodrmati savjest i njezino traženje istine i dobra. Česti su pokušaji da se opravdavaju ponašanja i propusti nadahnuti egoizmom i stranačkim interesima. Naprotiv, cilj Svjetskog dana treba biti promjena ponašanja i odluka da se svakoj osobi jamči pristup potrebnoj hrani te da poljodjelstvo ima na raspolaganju veća financijska sredstva za stabilnu proizvodnju i tržište. Lak je izgovor da je nestašica hrane prouzročena porastom stanovništva ako se zna da su drugi uzroci gladi, a vrlo su velike žrtve među Lazarima kojima nije dozvoljeno sjesti za stol bogataša – tvrdi Sveti Otac.

Govoreći pak o naslovnicima međunarodne suradnje, rekao je da su pozvani svaki solidarni doprinos odgovorno rabiti u razvoj ruralnih infrastruktura, sustave navodnjavanja, prijevoze, organizaciju tržišta, izobrazbu i širenje prikladnih poljodjelskih tehnika, sposobnih razboritije raspodijeliti radne, prirodne i društveno-gospodarske izvore određenoga kraja – primijetio je Papa dodajući da će se to moći ostvariti s nepristranom i učinkovitom potporom međunarodnih ustanova koje će u cijelosti poštivati duboka uvjerenja ljudske duše i čežnje svake osobe.

Osvrćući na borbu Crkve protiv gladi, Sveti Otac ističe da je Katolička crkva bliska organizacijama koje se zauzimaju za jamstvo prehrane. Crkva će ih uvijek podupirati u tome naporu da se svakom narodu i zajednici jamči potrebna prehrambena sigurnost, što se ne može jamčiti bez stvarne solidarnosti i istinskog bratstva. Uzvišenost tog cilja zahtijeva našu spremnost da ga shvatimo do kraja i da se sa srcem zauzmemo kako bi se sadašnji gospodarski i društveni procesi razvijali prema potpuno ljudskim ishodima – zaključio je Benedikt XVI. (kta/rv)