Papa

Vjernost – za mnoge danas više nije važeća. Nekad je bilo normalno da obećanje – nekoj osobi, nekom idealu – u sebi nosi obvezu vjernosti, pa i trud oko dosljednosti. Potom se taj splet – koji su zajedno održavale snažne vrijednosti, počevši od vjere – postupno raspadao. A nova je krhkost uvjetovala i svećenika koji, u načelu, u vjernosti pronalazi kisik za vlastiti poziv. Upravo se na takvo stanje Sveti Otac osvrnuo u govoru članovima Udruge svetih Petra i Pavla, koje je primio 25. lipnja prošle godine. Danas je vjernost potrebna više nego ikada! – istaknuo je tom prigodom Sveti Otac. Živimo u društvu koje je izgubilo tu vrijednost. Mnogo se ističe sklonost promjenama, ‘pokretljivosti’, ‘prilagodljivosti’, i to iz gospodarskih i organizacijskih razloga koji su opravdani. Ali kakvoća se ljudskoga odnosa vidi u vjernosti! – istaknuo je Sveti Otac.

Ako se pravi ljudski odnos mjeri po vjernosti, koliko se onda više mjeri odnos s Božanskim. I to odnos kršćanina, a posebno svećenika. U Fatimi je, 2010. godine, papa Benedikt XVI. rekao: „U vremenu je vjernost ime ljubavi. Dosljedne, istinske i duboke ljubavi prema Kristu Svećeniku“. Međutim, vjernosti je potrebna i hrabrost. Svećeništvo se temelji – mislimo na to uvijek – na hrabrosti da kažemo ‘da’ nekoj drugoj volji, u svijesti, koju valja svakoga dana razvijati, da upravo ako se prilagođujemo Božjoj volji, ako smo „uronjeni“ u tu volju, ne samo da neće biti izbrisana naša izvornost, nego ćemo, naprotiv, sve više ulaziti u istinu svojega postojanja i svoje službe – istaknuo je Sveti Otac tijekom mise povodom svećeničkih ređenja, 20. lipnja 2010. godine.

U svojemu načinu razmišljanja, govora, i prosuđivanja zbivanja u svijetu, svećenik treba crpiti snagu iz svoje sakramentalne pripadnosti, te stoga svu skrb posvetiti izbjegavanju prevladavajućega mentaliteta koji teži tomu da vrijednost službenika pridruži njegovoj dužnosti, a ne njegovu postojanju.

Vjernost je sluge Isusa Krista upravo i u činjenici da on ne nastoji prilagoditi vjeru modama određenoga vremena. Samo Krist ima riječi života vječnoga, a te riječi imamo donijeti ljudima. One su najdragocjenije dobro koje nam je povjereno – rekao je Papa na misi biskupskih ređenja, 12. rujna 2009. godine te istaknuo da u takvoj vjernosti ništa nije jalovo ni statično; ona je, naime, kreativna.

Vjernost je, dakle, potrebna kako bi Evanđelje stiglo cjelovito, a hrabrost kako bi stiglo posvuda. I tamo gdje je opasno reći da smo Kristovi. Imaj hrabrosti biti odvažan s Bogom! Probaj! Nemoj Ga se bojati! Imaj hrabrosti riskirati s vjerom! Budi hrabar riskirati s dobrotom, s čistim srcem! Kompromitiraj se pred Bogom, tada ćeš vidjeti da upravo tako tvoj život postaje širok i prosvijetljen, da nije dosadan nego pun beskonačnih iznenađenja, jer se beskonačna Božja dobrota nikada ne iscrpljuje – kazao je papa Benedikt XVI. tijekom mise povodom 40. obljetnice Drugoga vatikanskog sabora, 8. prosinca 2005. godine. (rv/bitno.net)