Poput Mudraca s Istoka neka i biskupi, po uzoru mudraca, budu ponizni i vode vjernike prema Kristovu svjetlu – istaknuo je Sveti Otac u propovijedi na jučerašnjoj svetoj misi za svetkovinu Bogojavljenja, ‘blagdanom svjetla’, kako je rekao. Tijekom liturgijskog slavlja Sveti je Otac zaredio dva biskupa: mons.Charlesa Johna Browna, novoga apostolskog nuncija u Irskoj, te mons. Mareka Solczyńskog, apostolskog nuncija u Gruziji i Armeniji.

O nemiru srca govorio je Sveti Otac u propovijedi usredotočenoj na mudrace s Istoka, na ‘mudrace ovoga svijeta’ koji, vođeni zvijezdom, stižu u Betlehem da se poklone Isusu, nakon poklona pastira, ‘jednostavnih duša’. „Veliki i maleni, kraljevi i sluge, ljudi svih kultura i svih naroda“ idu prema Djetetu da Ga priznaju Gospodinom. Mudraci su bili znanstvenici – rekao je Sveti Otac – oni su htjeli saznati više, željeli su otkriti što je važno u ljudskom životu. Bili su osobe nemirna srca, nisu se zadovoljavali onim što je prividno i uobičajeno. Oni su produbljivali obećanje, tražili su Boga. Bili su pozorni, sposobni zamijetiti Božje znakove, njegov tihi i uporni govor – istaknuo je Papa dodajući:
Možemo zamisliti da su morali pretrpjeti i ismijavanje, jer su se zaputili prema Judejskom kralju, podvrgavajući se velikim naporima. Na dugom i nesigurnom putu tražeći istinu prihvatili su napor. U njihovu ponašanju – primijetio je Benedikt XVI. – možemo otkriti i glavna obilježja biskupske službe. I biskup mora imati nemirno srce, koje se ne zadovoljava običnim stvarima ovoga svijeta, nego se, slijedeći nemir srca, u svojoj nutrini ima sve više približavati Bogu, tražiti njegovo Lice, da Ga sve bolje upozna, kako bi ga mogao sve jače ljubiti – ustvrdio je Sveti Otac i nastavio:
Nemirno ali i budno srce da može „razlučivati istinu od prividnosti“. Biskup mora biti ponizan da se pokloni Bogu koji je postao toliko stvaran i jednostavan da proturječi našoj oholosti, koja ne želi vidjeti tako bliskog i malenog Boga. I biskup treba biti ispunjen poniznom hrabrošću, ne razmišljati o tome što o njemu misli vladajuće mnijenje nego svoj kriterij mjerenja tražiti u Božjoj istini za koju se zauzima – kazao je Benedikt XVI.

Govoreći o obilježjima biskupske službe Papa je istaknuo i trajnu molitvu, osobni odnos s Bogom, jer samo onaj tko osobno poznaje Boga može druge voditi prema Bogu – ustvrdio je Benedikt XVI. te se ponovno osvrnuo na nemir srca koje se u konačnici jedino s Bogom zadovoljava, i upravo je stoga sposobno ljubiti. Uvijek je nemirno srce naše prema Bogu, premda se danas vrlo učinkovitim narkoticima nastoji od nemira osloboditi čovjeka. Samo su ljudska bića nemirna u odnosu prema Bogu, a Božje je srce nemirno u odnosu na čovjeka. Bog nas čeka i traži nas – kazao je Benedikt XVI.

Govoreći pak o apostolima Sveti je Otac rekao da su bili sposobni prihvatiti Božji nemir prema čovjeku i Boga nositi ljudima, stoga se zahtijeva od biskupa da nasljeduju apostole. Dopustite da vas obuzme nemir Božji, da se Božja želja za čovjekom može zadovoljiti. Velika zvijezda, istinska Super nova, kako je nazivaju znanstvenici, koja nas vodi jest Krist. On je, tko reći, rasprsnuće Božje ljubavi, koja velikim bljeskom svoga srca svijetli nad svijetom – rekao je Papa.

Mudraci su postali – kazao je nadalje Sveti Otac – „Božja zviježđa“, u njima je kao i u svecima, dodir s Božjom riječju izazvao „rasprsnuće svjetla, kojim je Božje blještavilo obasjalo svijet. I biskupi su poput mudraca pozvani da budu ljudima Božje zvijezde, da ih vode na putu prema istinskom Svjetlu, prema Kristu. Odgovarajući na svećenički poziv i svojom biskupskom službom slijedili su zvijezdu Isusa Krista – kazao je Papa na kraju propovijedi, a potom je zaredio nove biskupe kojima je uručio evanđelje, biskupsku kapu, štap i prsten, simbole biskupske službe.  (rv/bitno.net)