Papa Franjo predvodio je u utorak 11. listopada u vatikanskoj bazilici svečano večernje misno slavlje na 60. obljetnicu početka II. vatikanskog koncila i spomendan sv. Ivana XXIII., prenosi Vatican News.

Na 60. obljetnicu otvaranja Koncila Papa je pozvao na jedinstvo u Katoličkoj Crkvi i međusobne odnose ispunjene ljubavlju. Vjernicima je pritom preporučio tri pogleda na Crkvu: odozgo – s Božjega stajališta, dakle s ljubavlju; iznutra, s drugim krštenicima; i pogled na cjelinu – onkraj svake podjele na progresivno i konzervativno. Papina je propovijed bila poziv za nadilaženje podjela u Crkvi.

Prema Papinim riječima, veliki katolički reformatorski skup od 1962. do 1965. bio je prvi put koncil samopreispitivanja, s ciljem iznova otkriti Božju ljubav. I danas se Crkvu prije svega mora promatrati odozgor, Božjim očima punim ljubavi. Upozorio je na opasnost polaženja od samoga sebe umjesto od Boga i slijeđenja vlastitih ciljeva umjesto evanđelja. Pozvao je na ponovno otkrivanje Koncila kako bismo vratili prvenstvo Bogu i onome što je bitno – Crkvu zaljubljenu u svoga Gospodina i sve ljude, koje On ljubi, Crkvu bogatu Isusom i siromašnu sredstvima, slobodnu Crkvu koja oslobađa.

Upravo je na taj put Koncil uputio Crkvu, kazao je Papa, pozivajući vjernike na povratak izvoru ljubavi Koncila; ponovnom otkrivanju strasti Koncila i obnavljanju strasti prema Koncilu. Crkva bi trebala biti ispunjena radošću, no to ne uspijeva svima, priznao je Papa. Crkva koja voli Isusa nema vremena za sporove, otrov i rasprave. Bog nas oslobađa kritiziranja, netolerantnosti, grubosti i bijesa; to nije pitanje stila već ljubavi, poručio je Papa.

Pogled iz središta, biti u svijetu s drugima bez osjećaja nadmoći, pojasnio je Papa drugi pogled na koji upućuje Koncil. Crkva, naša sveta hijerarhijska majka, ne treba se u očima svijeta isticati već mu predano i s ljubavlju služiti.

Papa je s posebnim žarom upozorio na opasnost podjela u Crkvi, rekavši kako su se kršćani nakon Koncila često opredjeljivali za neku određenu stranu. Koliko smo često radije sljedbenici jedne skupine nego sluge svih; progresivni i konzervativni radije nego braća i sestre; lijevi ili desni umjesto Isusovi… a Bog nas ne želi takve. Crkva je Božje stado a to je moguće samo zajedništvom i slogom. Nadiđimo podjele i sačuvajmo zajedništvo, postanimo sve više jedno, kako je molio Isus prije nego što je dao svoj život za nas, pozvao je papa Franjo.

Propovijed je završio molitvom i zahvalom za dar II. vatikanskoga koncila.

Budući da je 11. listopada ujedno spomendan sv. pape Ivana XXIII., papa Franjo pomolio se na grobu svoga predšasnika.