Papa Franjo proglasio je časnim slugom Božjim francuskog državnika Roberta Schumana, koji je poznat kao glavni idejni tvorac Europske unije.

Nakon današnjeg sastanka s prefektom Kongregacije za kauze svetaca, kardinalom Marcellom Semerarom, Papa je unaprijedio Schumanovu kauzu i još šest drugih.

„Schuman je posvetio svoj život služenju općem dobru, tražeći mir i pomirbu s Njemačkom kako bi se stvorila zajednica europskih zemalja“, kazao je za AFP vlč. Bernard Ardura, koji je zadužen za procese kanonizacije koji se provode u Francuskoj.

Schumanovi napori bili su „djelo kršćanina koje služi kao primjer“, dodao je Ardura, čak iako je francuski državnik „ostao vrlo diskretan o svojem osobnom životu i vjeri.“

Demokršćanin Schuman bio je prvi predsjednik Europskog parlamenta, te je uz njemačkog kancelara Konrada Adenauera i talijanskog predsjednika vlade Alcidea de Gasperija, slovio za ključnog “oca utemeljitelja” današnje Europske Unije. Sva trojica su bili pobožni praktični katolici koji su smatrali da se zajednica europskih naroda i država može graditi samo na kršćanskom identitetu odnosno na kršćanskim temeljima. Inače, još 1991. godine Katolička Crkva pokrenula je postupak beatifikacije Roberta Schumana.

Današnjim dekretom Papa je ujedno priznao čudo pripisano časnom slugi Božjem Johannu Philippu Jeningenu, isusovačkom svećeniku iz 17. stoljeća iz Bavarske, čime je otvoren put prema njegovoj beatifikaciji. Beatificirano će biti i deset redovnica koje su umrle mučeničkom smrću tijekom sovjetske okupacije Poljske. Sestre svete Elizabete pogubili su godine 1945. pripadnici Crvene armije dok su služile bolesnima i nemoćnima.

Časnim slugom Božjim proglašen je i osnivač Kongregacije kćeri Providnosti za gluhe u Italiji, vlč. Severino Fabriani, kao i tri redovnice: Aniela Róża Godecka, osnivačica Kongregacije malih sestara Bezgrešnog Srca Marijina u Poljskoj, Orsola Donati, članica Kongregacije malih sestara Majke od Žalosti i Maria Stella of Jesus, članica Kongregacije Bezgrešne Marije u Španjolskoj.