Papa

O progonima i Božjim utjehama govorio je Benedikt XVI. na audijenciji kolumbijskim biskupima koji se nalaze u Rimu u pohodu ‘ad Limina’ misleći na stanje u Latinsko Američkoj državi, gdje – kako je rekao – unatoč ohrabrujućim znacima, nasilje donosi bol i smrt. Papa je potaknuo biskupe da brane obitelj, da se suprotstave sekularizaciji te da pomognu mladima otkriti pravi smisao života.

Unatoč nekim ohrabrujućim naznakama, nasilje i nadalje brojnoj braći u Kolumbiji nanosi bol, samoću, smrt i nepravdu – ustvrdio je Papa hvaleći pastoralno zauzimanje biskupa koje često – kako je rekao – obavljaju u mjestima punim teškoća i opasnosti. Papa je potaknuo biskupe da nastave štititi ljudski život i promicati kulturu mira, naviještati evanđelje pomirbe, koje može preobraziti mržnju u praštanje a suparništvo u bratstvo – ustvrdio je Benedikt XVI.

Osim toga, Papa je upozorio biskupe na „pogubne učinke sekularizacije“. Osvrnuo se na snažan utjecaj sekularizacije na životne uvjete, te na izokrenutu ljestvicu vrijednosti, na napad na temelje same katoličke vjere, brak, obitelj i kršćanski moral. Papa je rekao da je prioritet za biskupe neumorna obrana obitelji, a potaknuo ih je da nastave naviještati „cjelovitu istinu o obitelji, zasnovanoj na braku kao maloj Crkvi i svetištu života“.

Papa je istaknuo prepoznatljive plodove „u mnogim pozivima na svećeništvo i posvećeni život“, u rađanju novih pokreta za apostolat, kao i pastoralnoj živosti župskih zajednica, spominjući da je na prvom mjestu u programu za sljedeće razdoblje Kolumbijske biskupske konferencije „poticanje procesa nove evangelizacije“. Papa se također osvrnuo na odgoj novih svećenika i redovnika, te je sve pozvao da mladim svećenicima posvete svu pozornost koja im je potrebna: duhovnu, intelektualnu i materijalnu, tako da mogu vjerno i plodonosno živjeti svoju službu.

Ako je potrebno – primijetio je Sveti Otac – valja se služiti i očinskim ukorom. Glede toga potaknuo je, uvijek pod vodstvom Učiteljstva, prilagodbu sadržaja i metoda formacije, da može odgovoriti na izazove sadašnjosti i na potrebe i očekivanja Božjega puka – rekao je Sveti Otac.

Papa se osim toga osvrnuo i na još jednu – kako je rekao – isto tako važnu točku, a to je pastoral mladih. Novi naraštaji trebaju jasno osjetiti da Krist traži i želi ponuditi prijateljstvo. Mladi trebaju otkriti da je Krist svoj život dao za čovjeka da upozna puninu života. Papino je upozorenje jasno: Ne treba dopustiti de se mlade uvuče u osrednjost nekih životnih ponuda koje samo ostavljaju „prazninu i tugu“. Krist želi pomoći onima pred kojima je budućnost da slijede svoje najplemenitije čežnje – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)