Papa

Izabrati Boga znači strpljivo gajiti, prihvaćajući Božje vrijeme, ekumenski i međuvjerski dijalog, ostajući uvijek vjeran izvornoj karizmi – istaknuo je papa Benedikt XVI. tijekom Večernje u bazilici svetih Andrije i Grgura prigodom tisućite obljetnice svetoga samostana u Camaldoliju, na kojoj je sudjelovao i nadbiskup Canterburyja Rowan Williams, primas Anglikanskog zajedništva.

Komentirajući ulomke iz svetoga Pavla, Sveti je Otac potaknuo kamaldoležane da se otvore milosti, da iskoriste milosnu prigodu da u svojem životu prihvate Isusa, njegovu osobu, riječ i njegov Duh, te da u svojoj službi uvijek budu vjerni Bogu kako bi bila plodonosna a ne zaprjeka vjeri – kazao je Sveti Otac.

Riječi svetoga Pavla u nama potiču sjećanje na svetoga Grgura Velikog, na njegovo jasno svjedočanstvo rimskom puku i cijeloj Crkvi, na njegovo besprijekorno i gorljivo služenje evanđelju. Može se doista i na Grgura primijeniti ono što je Pavao napisao za sebe, da u njemu Božja milost nije bila uzaludna. A zapravo je tajna života svakog kršćanina: prihvatiti Božju milost te svim silama i srcem omogućiti njezino djelovanje. U tomu je tajna istinske radosti i dubokog mira – ustvrdio je Benedikt XVI.

Komentirajući pak Pavlove riječi Kološanima da žive po evanđelju, da sve čine u ime Gospodinovo i da žive po uzvišenoj mjeri kršćanskog života, dakle u svetosti, Papa je rekao da je i ovdje u temelju svega milost Božja, tu je i milosni dar poziva, otajstvo susreta sa živim Isusom. Ali milost od kršćana zahtijeva odgovor, napor da se zaodjenu Kristovim osjećajima: blagošću, dobrotom, poniznošću, krotkošću, velikodušnošću, uzajamnim praštanjem i, iznad svega, ljubavlju koju nam je Bog po Isusu dao a Duh ju je Sveti izlio u naša srca. A da bismo se zaodjenuli Kristom potrebno je da njegova riječ sa svim svojim bogatstvom i u izobilju prebiva među nama i u nama – kazao je Papa.

Govoreći o družbi Kamaldoležana, Sveti je Otac rekao da su se tisuću godina svakodnevno hranili Božjom riječju u euharistiji, kao i njihov utemeljitelj sveti Romualdo, živeći trostruki dar samoće, zajedničkog života i evangelizacije. Papa je spomenuo neke istaknute likove, crkvene pastire koji su znali očitovati obzore i veliku plodnost kamaldoleške tradicije. Podsjetio je na značajna prihvatilišta, na Kamaldoleški zakonik, jedan od najznačajniji izvora za talijanski Ustav, na plodne godine II. Vatikanskog sabora za otvaranje novih kamaldoleških samostana u Sjedinjenim Državama, Indiji, Tanzaniji i Brazilu.
Podsjećajući na riječi blaženoga Ivana Pavla II. Papa je pozvao redovnike da u svojemu životu i molitvi uvijek biraju Boga, te da uvijek prihvaćaju braću prema kamaldoleškom geslu „Ego Vobis, Vos Mihi“, koje je znak saveza između Boga i njegova puka. Moj je blaženi prethodnik istaknuo da ‘odabrati Boga hoće reći također ponizno i strpljivo gajiti – prihvaćajući, naravno, Božje vrijeme – ekumenski i međureligijski dijalog’, polazeći uvijek od vjernosti izvornoj karizmi koju je primio sveti Romualdo a koja se prenosila kroz tisućljetnu i mnogoobličnu tradiciju. Papa je na kraju potaknuo sve prisutne da dijele radost kršćanstva, ali i obvezu da postojano mole za uspostavu potpunog jedinstva.

Prije Papina nagovora nadbiskup Canterburya Rowen Williams govorio je o krjeposnom životu svetoga Grgura i o glavnom obilježju redovničkog života: uroniti u sakramentalni život Kristova tijela da se može priznati i ljubiti jedni druge. Crkva je pozvana da očituje isti proročki duh koji je resio svetoga Grgura, da bude kadra vidjeti gdje se nalazi istinska potreba i odgovoriti na poziv Boga koji se očituje u potrebitome. Stoga se od nas zahtijeva sposobnost razlikovanja, sposobnost odbacivanja predrasuda i klišeja koji u kulturi površnog prosuđivanja tište vjernike. A odlici razlučivanja pripada i sposobnost da jedni druge priznamo kao djelatnike milosti, samilosti i Kristova otkupljenja – zaključio je nadbiskup Williams.(rv/bitno.net)