Pred stotinama tisuća mladih, Papa je, po strani ostavio pripremljeni govor te mladima govorio spontano. Susret  je započeo svjedočanstvom djevojke Lize koja je govorila o skrbi za bolesnu baku i majku, te mladića Manuela, koji je iskusio siromaštvo i napuštenost.

Papa je istaknuo da je sloboda dar Božji, ali ju valja ispravno prihvatiti te imati srce slobodno od sveza kao što su izrabljivanje, pomanjkanje sredstava za život, ovisnost o drogama i žalost. Potom je mlade pozvao da s njim zajedno mole:

Gospodine Isuse, daj mi slobodno srce, koje ne robuje svjetovnim zabludama, lagodnosti i prijevarama, koje ne robuje ‘lijepom životu’. Daj da ne robuje porocima, lažnoj slobodi, koja se sastoji u tomu da u svakom trenutku činim ono što mi se sviđa – molio je papa Franjo.

Osvrćući se na svjedočanstvo mlade Lize, koja živi s bakom i teško bolesnom majkom, a koja je priznala kako u početku nije bila spremna na takav život, ali je, zahvaljujući solidarnosti prijatelja, smogla snage da ide naprijed, Papa je rekao kako nas Lizino iskustvo uči da ne treba biti poput Poncija Pilata. Ona je mogla svoju majku smjestiti u neki gostinjac, baku pak u neki drugi, te živjeti kao i njezine vršnjakinje. Naprotiv, s ljubavlju se pokorila četvrtoj Božjoj zapovijedi: „Poštuj oca i majku…!“  To je vrlo uzvišeni stupanj solidarnosti, vrlo uzvišeni čin ljubavi – istaknuo je Sveti Otac.

Govoreći pak o Manuelovu iskustvu, koji je imao teško djetinjstvo, obilježeno nasiljem i izrabljivanjem, što ga je dovelo na rub ovisnosti, a potom ga je susret s Isusom spasio, rekao je da očaj mnoge mlade odvodi do zločina. Tim mladima moramo reći da smo im blizu te da im iskreno želimo pomoći. Papa je na kraju potaknuo mlade da dignu svoj glas te ih pozvao da zajedno s njim mole:

Isuse, molim te da ovim mladićima i djevojkama budeš snaga, oni se boje života, boje se sreće, boje se sanjati. Isuse, nauči nas sanjati; sanjati velike stvari, stvari koje su naizgled obične, ali od kojih se širi srce. Gospodine Isuse, daj nam snage, daj nam slobodno srce; daj nam nadu, daj nam ljubav i nauči nas služiti – molio je Papa.

U uručenom tekstu, Papa naglašava da je prijateljstvo jedan od najvećih darova koji jedna mlada osoba, može imati i ponuditi. Prijateljevanje s Isusom najveća je tajna kršćanstva. Papa je istaknuo da je đavolska strategija „puno obećavati, a ništa ne ispuniti“, te da nam Isus pokazuje drukčiji put.

RV | Bitno.net