Sveti Otac izrazio je u ponedjeljak 20. veljače u Vatikanu dobrodošlicu članovima talijanske Zaklade za filmsku kulturu (Ente dello Spettacolo), osnovane unutar Talijanske biskupske konferencije s ciljem promicanja kinematografije u Republici Italiji.

Ostavljajući pripremljeni govor po strani, Sveti je Otac govorio nazočnim članovima, povodom njihove 75. obljetnice djelovanja, o značaju i važnosti pojma ljepote te njezinom odnosu sa skladom, koji je identificirao kao djelo Duha Svetoga. Papa je na početku izrazio svoju zahvalnost za rad osoba u filmskoj industriji, nazvavši to djelom ljepote.

Unatoč njezinoj važnosti, rekao je Papa, ljepoti se u Crkvi ne pridaje uvijek dovoljno pozornosti. Uvijek je to bilo ostavljeno po strani ili barem u kutu, objasnio je. „Teološke knjige često govore o pojmu verum – istini; te o pojmu bonum – dobrom, ali ne toliko i o ljepoti“, rekao je. „Gotovo se čini kao da rasprava o ljepoti nije relevantna za teološka i pastoralna razmišljanja“, napomenuo je Papa, prije nego što je dodao, pozivajući se na poznatu rečenicu Dostojevskog, jednog od najznačajnijih književnika u povijesti, da je „ljepota ta koja će nas spasiti“.

Ljepota je, nastavio je rimski biskup, sklad, djelo Duha Svetoga. „Kada vidimo djelovanje Duha Svetoga, koji usklađuje razlike, rekao je, tada shvaćamo što je ljepota. Ljepota je djelo Duha Svetoga koji sve harmonizira – sve suprotnosti“, istaknuo je. Naveo je primjer jutra na Pedesetnicu. „Nastala je velika zbrka, svi pričaju, nitko ne zna što se događa, veliki nered… Duh je taj koji sve to usklađuje“, dodao je. Film, zaključio je Papa, teži harmoniji, a najveća filmska djela su ona koja uspijevaju prenijeti harmoniju, u radosti i u boli – ljudsku harmoniju.

Papa Franjo završio je obraćanje zahvalom prisutnim članovima Zaklade te se osvrnuo na važnost filmske industrije. „Hvala vam na vašem radu. To je evanđeoski rad. Poetski rad, jer kino je poezija. Zahvaljujem vam na vašem putu: nastavite, stopama velikana. Vi, Talijani, imate slavnu povijest ovoga. Samo tako nastavite“, rekao je Papa.