Papa

Utemeljivši svoj nagovor na Evanđelju jučerašnje, pete uskrsne nedjelje, o lozi koja ostajući na trsu donosi plod, a ona koja ne ostaje postaje neplodna, Sveti je Otac napomenuo da shvatiti tu istinu, za kršćanina znači shvatiti bit svojega hoda u vjeri. Odnosno, to znači shvatiti, kako je pisao sveti Franjo Saleški, da grana, sjedinjena i povezana sa stablom, donosi plod ne po svojoj snazi, nego po snazi debla.

Na dan našega krštenja Crkva nas poput mladice ucjepljuje u Isusovo uskrsno otajstvo, u samu njegovu Osobu – napomenuo je Papa. Iz toga korijena dobivamo dragocjeni životni sok kako bismo sudjelovali u božanskom životu. Kao učenici, i mi, uz pomoć pastirā Crkve, rastemo u Gospodinovu vinogradu, vezani Njegovom ljubavlju. Ako je plod koji moramo donijeti ljubav, njegova je pretpostavka upravo to „ostajanje“ koje je duboko povezano s vjerom koja ne napušta Gospodina – rekao je Sveti Otac podsjećajući na svoje riječi iz knjige „Isus iz Nazareta“ te dodao – Nužno je potrebno ostati uvijek sjedinjeni s Isusom, ovisiti o Njemu, jer bez Njega ne možemo učiniti ništa.

„Gospodinov vinograd“, slika je draga papi Benediktu Šesnaestom. Međutim, – primijetio je potom Papa – kod nekoga bi se mogao pojaviti problem. Kako je moguće spojiti ljudsku slobodu i činjenicu da se ništa ne može učiniti bez Boga? Pitanje je to staro koliko i svijet, pitanje o slobodnoj volji. Sveti je Otac na njega odgovorio duhovnom mudrošću Ivana Proroka, koji je živio u pustinji u Gazi, u V. stoljeću: Ako čovjek okrene svoje srce prema dobru, i od Boga zatraži pomoć, primit će od njega potrebnu snagu za obavljanje svojega djela. Zbog toga ljudska sloboda i Božja snaga idu zajedno. To je moguće jer dobro dolazi od Gospodina, ali je ono ostvareno zahvaljujući njegovim vjernicima – napomenuo je Papa.

To je, dakle, kršćanski način shvaćanja dara i služenja vlastitom slobodom. Svatko je od nas poput loze koja živi samo ako svakoga dana raste u jedinstvu s Gospodinom u molitvi, u sudjelovanju u sakramentima, u ljubavi. Tko ljubi Isusa, istinski trs, daje plodove vjere za obilatu duhovnu berbu. Molimo Majku Božju da ostanemo čvrsto ucijepljeni u Isusu te da svako naše djelo ima u Njemu svoj početak, i u Njemu svoje ispunjenje – rekao je na kraju Sveti Otac.

Podsjetivši nakon molitve ‘Kraljice Neba’ da se za manje od mjesec dana u Milanu održava VII. svjetski susret obitelji, Papa je pozdravljajući ih zahvalio organizatorima tog važnog crkvenog događaja, na kojemu će – kako je rekao – ako Bog da s radošću sudjelovati, te zbog toga poći u Milano od 1. do 3. lipnja. Papa je osim toga posebne misli uputio talijanskoj udruzi Meter koja se zauzima za pomoć djeci, žrtvama nasilja. Pozdravljajući pak hodočasnike njemačkoga govornog područja, Sveti je Otac posebno pozdravio obitelji i goste novaka Švicarske garde, koji su danas položili prisegu. (rv/bitno.net)