KATEHEZA

Papa jedinstvo kršćana usporedio s nerazdijeljenom Kristovom tunikom: ‘Za nju su krv prolili mnogi’

Današnja kateheza Svetog Oca poslužila je kao osvrt na nedavni posjet zemljama Zakavkazja…

papa franjo

Na početku današnje kateheze, papa Franjo izrazio je zahvalnost Bogu za apostolski pohod Gruziji i Azerbajdžanu, ali i priznanje te zahvalnost građanskim vlastima dviju zemalja, napose patrijarhu cijele Gruzije, Iliji II., čija mu je svjedočanstvo – kako je rekao – godilo i srcu i duši, kao i šeiku kavkaskih muslimana. Bratski je pozdrav uputio biskupima, svećenicima, redovnicima te svim vjernicima.

Papa je ovim putovanjem – računajući tu i Armeniju – obuhvatio sve zemlje Kavkaza, koje je namjeravao posjetiti i tako potvrditi Katoličku Crkvu u tim krajevima te tamošnje stanovništvo ohrabriti na njihovu putu prema miru i bratstvu, čemu svjedoče i gesla ovih dvaju pohoda: «Mir vama» i «Svi smo braća» – kazao je Papa.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Obje zemlje – nastavio je – imaju povijesne, kulturalne i vjerske korijene, ali sada proživljavaju novu fazu. Osim toga slave ove godine i 25 godina neovisnosti. U toj fazi one se susreću s određenim teškoćama, na različitim društvenim razinama. Crkva je tu pozvana biti nazočna; biti blizu – posebno pod znakom milosrđa i promicanja humanosti; ona to pak nastoji činiti s ostalim kršćanskim Crkvama i Zajednicama, kao i u dijalogu s drugim vjerskim zajednicama, u sigurnom uvjerenju da je Bog – Otac sviju, a da smo svi mi među sobom braća i sestre.

Sveti Otac je rekao kako ovo poslanje Katoličke Crkve po svojoj naravi uključuje suradnju s pravoslavnom braćom, koji čine većinu stanovništva te da smatra važnim znakom to što ga je u zračnoj luci u Tbilisiju, uz Predsjednika, dočekao i patrijarh Ilija II. Istaknuo je također kako je Kristova tunika, čija se relikvija časti u tamošnjoj katedrali, znak jedinstva kršćana, koju su mnogi mučenici, različitih kršćanski vjeroispovijesti, izborili prolijevanjem krvi.

Sveti Otac je nadalje rekao kako je misa s katoličkim, armenskim i siro-kaldejskim vjernicima u Gruziji, slavljena na spomendan sv. Terzije od Djeteta Isusa, koja je zaštitnica misija, ali je i dodao kako nas upravo ta svetica podsjeća kako prave misije nisu nikada prozelitizam nego privlačenje Kristu, počevši od snažnog jedinstva s Njime u molitvi, adoraciji i konkretnoj ljubavi, koja je služenje Kristu u najmanjem od braće. A to je ono što čine redovnici i redovnice u Tbilisiju, u Bakuu. Papa se sjetio i kršćanskih obitelji te istakao njihovu dragocjenu nazočnost i prijam, praćenje, razlučivanje te integraciju u samu zajednicu.

Ovakva evanđeoska nazočnost – poput sjemena kraljevstva Božjega – još je potrebnija u Azerbajdžanu, gdje je stanovništvo većinski muslimansko, ali gdje – Bogu hvala – malena katolička zajednica ima dobre odnose sa svima, posebno s pravoslavcima – rekao je Papa te je istakao dva trenutka iz Bakua, koje vjera umije držati u ispravnom odnosu, a to su Euharistija i međureligijski susret.

Euharistija s malom katoličkom zajednicom gdje Duh Sveti usklađuje različite jezike i daje snagu za svjedočenje; i to jedinstvo u Kristu, ni na koji način ne priječi – nego štoviše promiče – traženje susreta i dijaloga sa svima koji vjeruju u Boga, kako bi zajednički izgradili pravedniji i bratskiji svijet.

«Utoliko sam, obraćajući se azerbajdžanskim Vlastima, poželio da otvorena pitanja mogu biti dobro riješena te svi narodi na Kavkazu žive u miru i međusobnom poštovanju. Bog neka blagoslovi Armeniju, Gruziju i Azerbajdžan i neka prati hod svoga svetog Naroda u tim zemljama – kazao je na kraju svoje kateheze papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 5. listopada 2016.

Možda vam se svidi