Papa je primio umbrijske biskupe u okviru njihova pohoda ad limina. Bio je to spontan, srdačan i bratski razgovor koji je trajao oko dva sata, tijekom kojega je svaki biskup govorio o situaciji u svojoj mjesnoj Crkvi, ističući kritična pitanja kao i uspjehe. Predsjednik Umbrijske biskupske konferencije monsinjor Boccardo: „Vraćamo se kući utješeni njegovom riječju i njegovom očinskom blizinom.”

Susret sa Svetim Ocem bio je – mogu to reći bez oklijevanja – dar milosti, za naš narod, za našu službu, ali to je dar koji će se sigurno kao blagoslov prenijeti na naše biskupije – rekao je nadbiskup Renato Boccardo, predsjednik Biskupske konferencije Umbrije, govoreći za Vatican News o razgovoru pape Franje s biskupima te regije tijekom njihovoga pohoda ad limina jutros, 18. ožujka. Gotovo dva sata susreta tijekom kojega je Papa – napomenuo je nadbiskup – potaknuo biskupe da slobodno govore i kažu ono što žele podijeliti. Tako je svaki biskup opisao situaciju u svojoj zajednici, tražeći također od Pape neke konkretne naznake kako postupati u naviještanju evanđelja.

“Četiri blizine”

Među Papinim su preporukama biskupima takozvane “četiri blizine” koje biskup mora poštovati; one koje papa Franjo preporučuje svim prelatima koje susreće: blizina Bogu jer biskup treba prije svega biti čovjek molitve; blizina s braćom u episkopatu; blizina sa svećenicima – rekao je Sveti Otac napominjući pritom da biskup mora biti otac i brat svakom svećeniku, dragocjenim suradnicima biskupske službe. I na kraju, ali ne i manje važno – napomenuo je nadbiskup Boccardo – blizina s Božjim narodom. Papa je podsjetio kako je sveti Pavao, govoreći svom učeniku Timoteju, spominjao vjeru koju je primio od svoje majke i bake. Vjeru smo primili od kršćanskog naroda, od naših obitelji i stoga im moramo jamčiti svoju blizinu – istaknuo je papa Franjo te, pozdravljajući biskupe, nije zaboravio uputiti svećenicima izraze svoje naklonosti, svoju blizinu i zahvalu za njihovu predanost u ‘svakodnevnoj službi’.