Mir je između Rusije i Ukrajine moguć, a Sveta Stolica je spremna učiniti sve moguće kako bi posredovala i okončala taj oružani sukob. Papa Franjo je ponovno izrazio tu nadu u opsežnom intervjuu danom Domenicu Agassu, za talijanski dnevnik ‘La Stampa’, u kojemu govori i o sutrašnjem posjetu Astiju, u talijanskoj regiji Pijemont, o svojemu gotovo desetogodišnjem papinstvu, te o mladima i odnosu prema njihovim korijenima, prenosi Vatican News.

Tri svjetska rata u jednom stoljeću!

U intervjuu koji je danas objavljen, Papa ponovno ističe apsurdnost rata, primjećujući kako čovječanstvo nije ništa naučilo iz prva dva svjetska rata, a poseban bijes i žalost izaziva spoznaja da iza svih tih tragedija stoje žudnja za moći i trgovina oružjem. Rekli su mi da bi glad u svijetu bila iskorijenjena ako se oružje ne bi proizvodilo i prodavalo tijekom godine dana. Međutim, – primijetio je rimski biskup – uvijek prevlada destruktivni poziv koji se pretvara u ratove. Kada carstva oslabe žele ratovati kako bi se osjećala jakima, ali i da bi prodavala oružje.

„Tri svjetska rata u jednom stoljeću! I nikako da nešto naučimo!“

Bilo bi dovoljno otići na groblje u Anziju te razmisliti o dobi onih koji su tamo pokopani; američki mladići, 20-godišnjaci – kazao je Papa te spomenuo i vojničko groblje iz Prvoga svjetskog rata u talijanskom mjestu Redipuglia te iskrcavanje u Normandiji koje je – kako je primijetio – označilo početak pada nacizma, ali koliko je mladih ljudi pritom ubijeno!

Zauzimanje Svete Stolice

Što se pak tiče diplomatskoga djelovanja između Vatikana i Kremlja, papa Franjo je kazao da Sveta Stolica stalno prati razvoj situacije i daje vrijednost svakoj mogućnosti koja bi mogla dovesti do stvarnoga prekida vatre i istinskih pregovora. U međuvremenu – dodao je – zauzimamo se u pružanju humanitarne pomoći narodu izmučene Ukrajine koji nosim u srcu zajedno s njegovim patnjama. Osim toga, Sveta Stolica čini sve što treba kako bi pomogla ratnim zatvorenicima.

Papa je ponovno izrazio nadu u mogući mir i pomirenje između Moskve i Kijeva. Međutim, svatko se ima posvetiti demilitarizaciji srdaca, počevši od vlastitoga, a potom smiriti i razoružati nasilje.

„Svi trebamo biti pacifisti, želeći mir, a ne samo primirje koje možda služi samo za ponovno naoružavanje. Potreban je istinski mir koji je plod dijaloga. Mir se ne postiže oružjem, jer ono ne pobjeđuje mržnju i žeđ za dominacijom koje će se tako ponovno pojaviti, možda na neki drugi način.“

Pozornost prema posljednjima

U vidiku susreta s Giorgiom Meloni, prvom ženom premijerkom u Italiji, Papa je kazao da će nju, kao i sve čelnike drugih zemalja, potaknuti da ne zaboravi posljednje, one najslabije. S obzirom na česti govor o mogućem povratku nekog oblika fašizma, Sveti je Otac kazao da uvijek trebamo biti pozorni na sve „-izme“, jer oni licemjerno siju društvenu i političku zlobu.

Povratak na korijene

Osvrnuvši se na dvodnevno putovanje u Asti, na koje će poći sutra, te se tako vratiti na svoje korijene, susresti rođake na mjestima s kojih su njegovi preci otišli u Argentinu, rimski je biskup posebno istaknuo temeljnu važnost korijena, pogotovo u našem globaliziranom i hipertehnološkom dobu. Važni su iz dva vidika: – objasnio je – kulturnoga, jer ne valja nikada zaboraviti ili zanijekati svoje kulturne korijene; te iz obiteljskoga, jer valja uvijek njegovati i cijeniti obiteljske korijene, posebno bake i djedove.

„Mislim da bi mladi trebali razgovarati sa svojim bakama i djedovima što je više moguće, i to kako bi održali čvrstima vlastite korijene. Ako se stablo odvoji od korijena, ne raste, suši se i umire. Za naš je kulturni i društveni rast, ali i za razvoj naše osobnosti, bitno održavati živim odnos s korijenima“

„Skandal“ gladi

Odgovarajući na novinarovo pitanje o omiljenom pijemontskom jelu, Papa je istaknuo hitno potrebno rješavanje „skandala“ gladi koja pogađa milijune odraslih i djece u svijetu. Ne možemo ostati ravnodušni na to. To bi trebao biti prioritet za sve: oni koji imaju sreću da imaju hranu u svojemu svakodnevnom životu, ne smiju ju rasipati – a to vrijedi i za vodu – učeći tomu i djecu. I međunarodna je zajednica pozvana raditi na istinskom uklanjanju gladi u svijetu koja je skandal i sramota, ali i zločin – istaknuo je papa Franjo.

Gotovo deset godina papinstva

Novinara je zanimalo kakve misli potiče skora 10. obljetnica njegova papinstva, Sveti je Otac prije svega kazao da svakoga dana razmišlja o svojem životu te istaknuo preporuku svetoga Ignacija da bi svatko trebao barem jednom dnevno učiniti ispit savjesti. To je važno kako bismo shvatili što se događa oko nas i u nama. Čovjek tako shvati blagoslove koje dobiva od života, dobra djela koja je učinio, ali i ono ružno što misli i čini – napomenuo je. Na taj način shvaća također s kojim se duhom odnosi prema volji za pomirenjem, prijateljstvu, bratstvu, ili pak pada li u napast osvete, svađe, oholosti, traženja prijevare.

Na pitanje je li zadovoljan time što je Papa, Sveti je Otac odgovorio da je, zahvaljujući svojem pozivu, uvijek bio sretan na mjestima na koja ga je Gospodin postavio i poslao. Ali, ne zato što sam time nešto osvojio… to je služba, i Crkva je to od mene tražila. Činim ono što mogu, svakoga dana, nastojeći ne zaustaviti se.

Bog je u svakoj osobi koju susrećem

Dok se približava njegov 86. rođendan, papa Franjo je rekao da u toj dobi osjeća veliki mir, istinsku radost i pobožnost, a Boga pronalazi u molitvi, slavljenju euharistije i u svakoj osobi koju susreće.

Prolaskom godina – kazao je – naučio sam slušati ljude. Slušati malene; djecu koja ti u lice kažu istinu; mudrost starijih ljudi; te ljudska i kršćanska svjedočanstva siromašnih. Slušanje mi mnogo koristi, jer tako učim služiti ljudima – istaknuo je papa Franjo.