Izvanredni nacionalni izbori u Italiji 25. rujna završili su tako da je Giorgia Meloni, majka i katolkinja, dobila dovoljno glasova da može postati prva premijerka te zemlje, prenosi portal Nedjelja.

Na izvanrednim izborima, sazvanim nakon što se pala vlada jedinstva bivšeg premijera Marija Draghija zbog gospodarskih i vojnih napetosti, Melonijina stranka Braća Italije osvojila je najviše glasova – oko 26%, što je vrtoglavi uzlet s obzirom da je prije četiri godine uspjela dobiti povjerenje otprilike 4% birača, piše CNA.

Prije i usred izborne pobjede njezine stranke, Melonijini su stavovi u medijima opisivani kao „ekstremno desničarski“, pa čak i kao „fašistički“, a u hrvatskim se medijima obično podsjeća na koketiranje s idejom „povratka“ Istre i Dalmacije Italiji.

No Melonijino djelovanje ne iscrpljuje se u navedenim temama te je potrebno pobliže upoznati njezin životni put i politička stajališta.

Meloni dolazi iz rimske radničke klase. Radila je razne poslove, uključujući i onaj konobarice i dadilje, prije nego je postala političarka. Godine 2008. premijer Silvio Berlusconi imenovao ju je ministricom za mlade, najmlađom osobom koja je imenovana na tu poziciju.

Meloni je sebe u govorima opisivala kao kršćanku te je javno izrazila svoje divljenje svetom papi Ivanu Pavlu II. Na svom radnom stolu uz njegovu drži i fotografiju i Svete Majke Terezije te je izrazila želju osobno se susresti s papom Franjom.

„Ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka i to mi ne možete oduzeti“, rekla je Meloni u govoru 2019. Nju je pak u Rimu odgojila samohrana majka, a Giorgia sada ima kćer sa svojim partnerom Andreom Giambrunom, iako se nikad nisu vjenčali.

U govoru pred Narodnom strankom u Španjolskoj ranije ove godine, Meloni je sažela svoju pro-life i pro-obiteljsku platformu: „Da prirodnim obiteljima, ne LGBT lobiju; da seksualnom identitetu, ne rodnoj ideologiji; da kulturi života, ne ponoru smrti.“

Meloni nije rekla da će pokušati promijeniti talijanske zakone o pobačaju, koji je legalan tijekom prvih 90 dana trudnoće. Ipak, predložila je pro-life i obiteljske politike za poticanje majčinstva, uključujući besplatne usluge čuvanja djece. Kao problem je navela izuzetno nizak natalitet u Italiji.

„Želim da naše obitelji imaju djecu“, rekla je u govoru simpatizerima u Milanu ranije ovog mjeseca.

Meloni je ne skriva svoje stavove protiv istospolnih zajednica, nazivajući LGBTQ sadržaj „woke ideologijom“ i obećavajući da će se nastaviti suprotstavljati politikama koje homoseksualnim parovima dopuštaju usvajanje ili dobivanje djece putem surogat majčinstva.

Italija je legalizirala istospolne građanske zajednice, ali im ne pruža istu pravnu zaštitu kao brakovima. Surogat majčinstvo i in vitro oplodnja (IVF) zabranjeni su za istospolne parove. Meloni je 2018. predložila amandman za proširenje zabrane surogat majčinstva na istospolne parove koji ga traže u inozemstvu, što nije odobreno.

U amandmanu se surogat majčinstvo naziva „primjerom komercijalizacije ženskog tijela i same djece koja su rođena kroz takve prakse, a koju se tretira kao robu“.

Meloni je ranije ove godine rekla da se protivi takvoj politici ne zato što je „homofobična“, već da vjeruje kako svako dijete ima pravo imati majku i oca radi „stabilnosti“. Navela je svoje osobno iskustvo odrastanja u domu s jednim roditeljem, rekavši: „Živjela sam [u] obiteljskim uvjetima koji su me [natjerali] da to vidim.“

Meloni je jasno dala do znanja kako se protivi praksama da migranti bez ikakva nadzora plovilima iz mjesta kao što je Sjeverna Afrika dolaze do talijanske obale. U kolovozu je objavila video na društvenim mrežama u kojem je rekla da će uvesti pomorsku blokadu koja bi patrolirala Sredozemljem i vratila migrante u njihove zemlje porijekla, izvijestio je NPR.

Njezini su, dakle, antiimigracijski stavovi u suprotnosti s papom Franjom, koji je često govorio o potrebi prihvaćanja migranata i izbjeglica.

Meloni je kritizirala Europsku uniju (EU), rekavši kako je njoj kao političarki prvi prioritet braniti nacionalne interese Italije. „Želimo drugačiji talijanski stav na međunarodnoj sceni, primjerice u odnosima s Europskom komisijom“, rekla je Meloni u intervjuu za Reuters ovog mjeseca.

Ipak, potrudila se uvjeriti svjetske vođe da Italija neće napustiti EU. „To ne znači kako želimo uništiti Europu, napustiti EU, ili činiti nešto ludo“, rekla je. „To jednostavno znači objasniti da nam je obrana nacionalnog interesa važna kao što je važna i za Francuze i za Nijemce.“

Od ruske invazije u veljači, Meloni je istupila kao snažan branitelj Ukrajine, obećavajući da će nastaviti opskrbljivati zemlju oružjem. Također je zauzimala tvrd stav prema Kini i 2008. pozvala talijanske sportaše da bojkotiraju Peking na Olimpijskim igrama.

Meloni su mediji, aktivisti za pobačaj i LGBTQ grupacije te svjetski čelnici označili kao „ekstremnu desničarku“ i „fašističku“ – etikete koje je ona odbacila.

„Sve što nas definira sada je neprijateljsko za one koji više ne žele da imamo identitet“, rekla je Meloni u svome govoru 26. rujna. „Sviđalo se to nama ili ne… branit ćemo Boga, zemlju i obitelj.“

U prošlomjesečnom intervjuu za Reuters odbacila je svaku insinuaciju da je njezina stranka nostalgična za fašističkim razdobljem te se distancirala od komentara koje je dala 1996., kao tinejdžerica, a koje su neki kritičari shvatili kao hvaljenje Benita Mussolinija.

Melonijina pobjeda na izborima naišla je na toplu dobrodošlicu od drugih konzervativnih europskih čelnika, uključujući mađarskog premijera Viktora Orbána, koji dijeli njezina tradicionalna obiteljska stajališta i useljeničku politiku.

„Italija treba predanost, odgovornost i sudjelovanje sviju“, izjavio je nakon izbora nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Matteo Zuppi.

“Agenda problema naše zemlje je gusta: siromaštvo u stalnom i zabrinjavajućem porastu, demografska zima, zaštita starijih osoba, jaz između teritorija, ekološka tranzicija i energetska kriza, očuvanje radnih mjesta, posebno za mlade, prihvat, zaštita, promicanje i integracija migranata, prevladavanje birokracije, reforme demokratskog izražavanja države i izbornog zakona”, rekao je Zuppi i zaključio kako će Crkva nastaviti, „po potrebi oštrinom – na opće dobro, a ne na osobni interes – u obranu nepovredivih prava osobe i zajednice“.