Papa Franjo smijenio je cjelokupno vodstvo Međunarodnog Caritasa te imenovao privremenog upravitelja “kako bi poboljšao upravljanje organizacijom”. Danas je, naime, objavljen dekret kojim  je Papa imenovao Piera Francesca Pinellija privremenim upraviteljem Međunarodnog Caritasa. On će svoju službu obavljati u dogovoru s Dikasterijem za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja koji vodi kardinal Michael Czerny, piše CNA.

Istom odlukom razriješeni su službe dosadašnji predsjednik Međunarodnog Caritasa kardinal Luis Antonio Tagle, glavni tajnik Aloysius John, podpredsjednici, rizničar i crkveni pomoćnik. Razlog ove odluke, kako piše u priopćenju za tisak, krije se u činjenici da je neovisna revizija otkrila “propuste u upravljanju i procedurama Međunarodnog Caritasa, što je ozbiljno narušilo timski duh i moral djelatnika”.

Inače, dosadašnji predsjednik Caritasa Internationalis, kardinal Luis Antonio Tagle, pomagat će svojem nasljedniku, dr. Pinelliju, u dužnostima koje su mu povjerene. Dekretom su također imenovani dr. Maria Amparo Alonso Escobar i o. Manuel Morujão, S. J., kao potpora dr. Pinelliju „za osobnu i duhovnu pratnju zaposlenika“.

Međunarodni Caritas osnovan je 1951. godine, a čine ga 162 nacionalna Caritasa. Sjedište i nadzor ove institucije nalazi se u Vatikanu. Vodstvo se inače bira na glavnoj skupštini organizacije, a mandat traje četiri godine. Sljedeća glavna skupština zakazana je za svibanj 2023. godine.

U današnjem priopćenju piše da je Vatikan ranije ove godine naručio neovisnu reviziju djelovanja Međunarodnog Caritasa koja je „analizirala radno okruženje Glavnog tajništva i njegovu usklađenost s katoličkim vrednovanjima ljudskog dostojanstva i poštovanja svake osobe“. S revizorima su surađivali brojni sadašnji i bivši zaposlenici.

Iz Vatikana također tvrde da se nisu pojavili nikakvi dokazi o lošem financijskom upravljanju ili nedoličnom seksualnom ponašanju, ali su na površinu ipak isplivali drugi problemi. Oni se prvenstveno odnose na problematične upravljačke odluke i procedure koje su ozbiljno narušile timski duh i moral djelatnika.

Vatican News navodi da je kardinal Michael Czerny, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, u današnjem je priopćenju priznao: “Potrebe mnogih kojima Caritas služi posljednjih godina značajno su porasle. Naš imperativ jest da Međunarodni Caritas bude dobro pripremljen za suočavanje s ovim izazovima” .

Dodao je kako nas “papa Franjo poziva da razmotrimo ‘poslanje koje je Caritas pozvan izvršiti u Crkvi…. Ono što nikada ne smijemo zaboraviti je da milosrđe ima svoje podrijetlo i svoju bit u samome Bogu,  milosrđe je zagrljaj Boga našega Oca prema svakoj osobi, posebno prema najmanjima i onima koji pate, onima koji zauzimaju prednost u njegovu srcu”.