Premda je prije sedam dana objavljena informacija kako papa Franjo prvi put od 1953. godine neće sudjelovati u čašćenju kipa Bezgrešne na Španjolskom trgu u Rimu, Sveti Otac je ipak iznenadio i u ranim jutarnjim satima u privatnom činu molitve Bezgrešnoj preporučio Rim i njegove stanovnike, piše CNA.

Tiskovni ured Svete Stolice potvrdio je da je Papa oko sedam sati ujutro privatno otišao do kipa. „U svitanju zore, na kiši, položio je buket bijelih ruža u podnožje stupa na koji je postavljen Gospin kip te joj se obratio u molitvi. Molio je Bezgrešnu da čuva Rim i njegove stanovnike te joj povjerio sve ljude u ovome gradu i u svijetu koji su pogođeni bolestima i malodušjem“, stoji u priopćenju.

Sveti Otac je nakon toga otišao u baziliku svete Marije Velike, gdje je molio pred ikonom Marije Zaštitnice Rimskog naroda („Salus Populi Romani“), potom je slavio misu u kripti Isusova rođenja i nakon toga se vratio u Vatikan.

Inače, tradiciju čašćenja kipa Bezgrešne na Španjolskom trgu započeo je Pio XII. 1953. godine, hodočasteći više od 3 kilometra od Vatikana. Svi pape su od tada na tom mjestu o svetkovini Bezgrešnog začeća redovito iskazivali štovanje Bezgrešnoj.

Pobožnosti uobičajeno prisustvuju i rimski gradonačelnik te vatrogasci, u sjećanje na svoju ulogu pri postavljanju kipa. Proteklih godina papa Franjo je kip kitio cvjetnim vijencem koji su vatrogasci postavljali na Marijinu ruku.

Svetkovina Bezgrešnog začeća u Italiji je državni blagdan i narod se u velikom broju okuplja na pobožnosti na Španjolskom trgu.