Tiskovni ured Svete Stolice objavio je da Sveti Otac ove godine neće sudjelovati na tradicionalnom štovanju Bezgrešne pred njezinim kipom pokraj rimskog Španjolskog trga (Piazza di Spagna) na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, prenijela je Catholic News Agency.

Umjesto čašćenja kipa, Papa će svetkovinu obilježiti „činom osobne pobožnosti, povjeravajući Rim, njegove žitelje i mnoge bolesnike u svim krajevima svijeta Majci Božjoj“, rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Matteo Bruni.

To će biti prvi put od 1953. da papa na svetkovinu Bezgrešnog začeća neće sudjelovati u toj pobožnosti. Bruni je izjavio da Franjo neće ići na Trg da se ljudi ne bi okupljali i prenosili virus.

Kip Bezgrešne postavljen je na 40-metarskom stupu. Blagoslovljen je 8. prosinca 1857., tri godine nakon što je Pio IX. proglasio dogmu o Bezgrešnom začeću.

Tradiciju je započeo Pio XII. 1953. godine, hodočasteći više od 3 kilometra od Vatikana. Svi pape su od tada na tom mjestu o svetkovini Bezgrešnog začeća redovito iskazivali štovanje Bezgrešnoj.

Pobožnosti uobičajeno prisustvuju i rimski gradonačelnik te vatrogasci, u sjećanje na svoju ulogu pri postavljanju kipa. Proteklih godina papa Franjo je kip kitio s cvjetnim vijencem koji su vatrogasci postavljali na Marijinu ruku.

Svetkovina Bezgrešnog začeća u Italiji je državni blagdan i narod se u velikom broju okuplja na pobožnosti na Španjolskom trgu.

Molitva Anđeoskog pozdravljenja koju papa redovito predmoli na marijanske svetkovine, održat će se, pak, na Trgu sv. Petra.

Božićna pontifikalna bogoslužja ove godine održat će se bez nazočnosti puka, zbog pandemije koronavirusa, izvijestila je CNA.