Osvrnuvši se na spomenuti govor u razgovoru za Radio Vatikan časna sestra Micaela Princiotto, član družbe Misionarke blaženstava, koja već 26 godina u Boliviji odgaja mlade, rekla je kako Papa na susretima i u govorima, poglavito o redovničkom životu, često podsjeća na blaženstva, koja su ‘carta magna’ Evanđelja, odnosno kršćanskoga života. Blaženstva vele da se nitko ne treba oglušiti na jauk, potrebu ili plač druge osobe – ustvrdila je sestra Micaela.

Na primjedbu kako je Papa rekao da treba ‘zasaditi korijene’ u život osobe s kojom se susrećemo, rekla je da je to vrlo lijepi poticaj. To znači da valja na sebe uzeti muke, patnje ali i radosti druge osobe. Sveti Paolo veli: „Raduj se s radosnima, a plači sa zaplakanima“ – podsjetila je časna, dodajući da je bolest naših dana rastresenost. Previše smo usredotočeni na sebe, na traženje sreće, osobnoga blagostanja. Sreću nećemo naći ako ju tražimo samo za sebe – istaknula je.

Osvrnuvši se na Papinu primjedbu da u Boliviji građane treba odgajati jer bi materijalni napredak mogao unijeti nove razlike, rekla je da su Papine riječi pravi blagoslov; u Boliviji se, koja živi u blagostanju, odgoj nije poboljšao, a zakonom se pokušava nametnuti neka ideologija.

Ulaže se veliki novac, a rezultata nema, jer se ne ulaže u obrazovanje i usavršavanje učitelja i nastavnika; ne posvećuje se pozornost moralnom i etičkom odgoju djece. Općenito govoreći, odgojni sustav nije obogaćen. Zbog ideologije koja se želi nametnuti, vratili smo se mnogo godina unazad. To nas jako zabrinjava jer narod bi u konačnici trebao odgajati mlade – ustvrdila je časna Micaela.

Na upit o baštini koju će Boliviji ostaviti posjet pape Franje, rekla je da oduvijek prati Papine govore i kateheze. Ono što govori i što je rekao u Boliviji po sebi nije neka novìna. On uvijek svoje mišljenje potvrđuje. Vrlo mi se lijepim čini to što ga je narod prihvatio i da osjeća kako bi njegov posjet mogao iznjedriti novu nadu. Uvjerena sam da nam je Papa pokazao smjernice, na raznim područjima, nad kojima valja razmišljati i primijeniti ih u život. Više od baštine, osjećam u sebi novi izazov: Što mi je činiti da potaknem rast sjemena koje je Papa posijao? – zaključila je sestra Princiotto.

RV | Bitno.net