Papa Franjo se u Vatikanu susreo s poglavarima Papinskoga instituta za vanjske misije koji su okupljeni u Rimu na svojem XV. generalnom zasjedanju. Nastavite stavljati misije u središte – potaknuo ih je – kako bi svaka struktura postala odgovarajući put za evangelizaciju današnjega svijeta

Biti evangelizator poziv je koji dolazi od Boga; ako ga nisi primio, ostani kod kuće – rekao je papa Franjo susrevši se s 50-ak misionara, među kojima su bili i poglavari Papinskog instituta za vanjske misije, koji su se okupili u Rimu, od 28. travnja do 23. svibnja, na XV. općoj skupštini. Papa je pritom istaknuo da evangelizacija znači pokazati Isusa u vlastitoj osobi i vlastitom ponašanju, uz nazočnost na licu mjesta, a ne treba ju miješati s prozelitizmom.

Dug put koji je započeo u Milanu 1850. godine

Papa je spomenuo dugi put koji je prošla ta ustanova tijekom gotovo 70 godina, od njezina ustanovljenja u Milanu, pod nazivom Sjemenište vanjskih misija, a na poticaj tadašnjega biskupa Pavije, mons. Angela Ramazzottija, koji je prihvatio želju pape Pija IX. te došao na ideju da u njezino osnivanje uključi biskupe talijanske pokrajine Lombardije, na temelju načela suodgovornosti svih biskupija u širenju evanđelja ljudima koji još ne poznaju Isusa Krista.

Jedino je u Parizu bio pokrenut sličan institut. Do tog trenutka – podsjetio je Papa – misionarski je apostolat bio potpuno u rukama redova i redovničkih kongregacija. Ustanovljenjem instituta u Milanu i Parizu tu su zadaću pomalo preuzimale partikularne Crkve koje su se nastojale otvoriti prema cijelom svijetu i slati svoje svećenike izvan vlastitih granica.

Prve misije u Oceaniji i Aziji, potom u Americi i Africi

Papinski institut za vanjske misije samo se djelomično razvio kao druge redovničke kongregacije – primijetio je Papa. Doista, vi ne polažete zavjete kao redovnici, nego se tijekom cijeloga života posvećujete misionarskim aktivnostima uz konačno obećanje – kazao je te spomenuo prva misijska područja u Oceaniji, Indiji, Bangladešu, Mjanmaru, Hong Kongu i Kini. Nakon Drugoga svjetskog rata misionari Papinskoga instituta stigli su u Brazil i Amazoniju, u Sjedinjene Američke Države, Japan, Gvineju Bisau, Filipine, Kamerun, Obalu Bjelokosti, Tajland, Kambodžu, Papuu Novu Gvineju, Meksiko, Alžir i Čad.

Devetnaest mučenika u „obitelji apostolā“

Među vašim misionarima nalazi se 19 mučenika koji su dali život za Isusa, i za dobro naroda, bez ustezanja i bez osobnih računica – istaknuo je Papa govoreći o „sjajnom tragu svetosti“ brojnih članova. Vi ste „obitelj apostolā“, međunarodna zajednica svećenikā i laikā koji žive u zajedništvu života i djelovanja.

„Naše poslanje dobiva smisao jedino od Krista“

Papa Franjo je potom spomenuo apostolsku pobudnicu Pavla VI. ‘Evangelii nuntiandi‘, nazvavši ju najvećim pastoralnim dokumentom nakon Sabora, u kojemu se napominje kako – citirao je Papa – naš život i naše poslanje dobivaju smisao jedino od Krista, jer nema prave evangelizacije ako se ne naviještaju ime, nauk, život, obećanja, Kraljevstvo, Sin Božji, otajstvo Isusa iz Nazareta. Ne postoji škola za evangelizatore; – primijetio je papa Franjo – Postoji nešto drugo; to je poziv koji dobivate od Boga. Ili jesi ili nisi evangelizator, i ako nisi primio tu milost, taj poziv, ostani kod kuće.

Listopad 2019. godine Izvanredni misijski mjesec

Papa je potom podsjetio da je za ovu godinu, u prigodi 100. obljetnice apostolskoga pisma pape Benedikta XV. ‘Maximum illud’, mjesec listopad proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom, uz temu „Kršteni i poslani. Kristova Crkva u misiji u svijetu“. Njegova je svrha – istaknuo je papa Franjo – pobuditi veću svijest o misijama ‘ad gentes’, te se obnovljenim zanosom suočiti s misionarskom preobrazbom života i pastorala.

Vatican News | Bitno.net