„S Marijom, hodočasnik u nadi i u miru” geslo je apostolskoga pohoda pape Franje Fatimi, na koje je otputovao jučer u 14 sati iz rimske zračne luke u Fiumicinu, javlja IKA. Na tisuće je ljudi, iz brojnih zemalja jučer bilo na putu prema tom marijanskom svetištu, kako bi sudjelovali u proslavi 100. obljetnice Gospina ukazanja, koju predvodi papa Franjo.

Prvoga dana toga 19. međunarodnog putovanja, Sveti Otac poslijepodne je doputovao u portugalsku vojnu bazu Monte Real. Nakon privatnoga susreta s portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousaom, i kratkoga zadržavanja u kapeli vojne baze, Papa je helikopterom otišao u Fatimu, gdje je odmah posjetio Kapelicu ukazanja.

Papa se u kapelici zadržao dugo u tišini, molivši pred kipom Gospe Fatimske, nakon čega je u pratnji zbora izmolio molitvu posvetivši se njezinom Bezgrešnom Srcu. Kao poklon, Papa Franjo je pred noge kipa Djevice Marije ostavio zlatnu ružu.

Nakon osobne molitve Sveti se Otac uputio na veliko bdijenje uoči stote obljetnice ukazanja u tom malom portugalskom gradiću. Fatima koja ima 12 tisuća stanovnika ovih dana očekuje nekoliko stotina tisuća hodočasnika.

U uvodnom govoru prije bdijenja Papa je podsjetio na riječi svog prethodnika, blaženog Pavla VI, poručivši okupljenima: “Doista, ‘ako želimo biti kršćani, moramo biti Marijini; jednom riječju moramo priznati suštinsku, temeljnu i providonosnu vezu koja povezuje našu Gospu s Isusom, vezu koja pred nama otvara put k njemu”.

“Svaki put kad molimo krunicu na ovom svetom mjestu ili negdje drugdje, Evanđelje nanovo ulazi u život pojedinca, obitelji, naroda i cijelog svijeta”, nadodao je papa Franjo.

Molitveno bdijenje započelo je krunicom, točnije molitvom radosnih otajstava. Svaka desetica molila se u drugim jezicima. Tako se prva desetica predmolila na arapskom, druga na španjolskom i ukrajinskom, treća na talijanskom i kineskom, četvrta na engleskom i francuskom te peta na njemačkom i poljskom.

Novinar Radio Vatikana, Chris Altieri, za slušatelje je opisao “gotovo nemoguće opisivu sliku” stotina tisuća ljudi koji su se okupili kako bi “molili na različitim svjetskim jezicima, krečući se iz gotovo savršenog jednoglasja slavljenja u gotovo savršenu tišinu, uz pomoć izvanrednog zbora”.

Nakon krunice uslijedila je sveta misa na kojoj je propovijed održao vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

U svojoj homiliji kardinal je istaknuo kako je i stotinu godina nakon ukazanja za mnoge ljude mir nešto što se uzima zdravo za gotovo, dok je za druge taj isti mir samo “daleki san”.

“Usred velikih briga i nesigurnosti za našu budućnost, što Fatima traži od nas? Ustrajnost u posveti Bezgrešnog Srcu Marijinu, koja se očituje u dnevnoj molitvi krunice. A što ako se, unatoč našim molitvama, ratovi nastave? Čak iako rezulati neće biti odmah vidljivi, morao ustrajati u molitvi. Molitva nikada nije beskorisna, prije ili kasnije ona će donijeti plod”, zaključio je kardinal Parolin pred stotinama tisuća okupljenih.

Tino Krvavica | Bitno.net