Papa

U kratkom govoru koji je izrekao bez unaprijed pripremljenoga teksta, Papa je kardinalima povjerio osjećaje s kojima je proživio prvih sedam godina papinstva. U ime kardinalā Svetomu se Ocu obratio dekan Kardinalskoga zbora kardinal Angelo Sodano.

Kardinali su moji prijatelji – tim je jednostavnim i srdačnim riječima papa Benedikt XVI. zahvalio članovima Kardinalskoga zbora tijekom objeda koji je za Svetoga Oca bio i prigoda za razmišljanje o prvih sedam godina papinstva. U ovom trenutku moja riječ može biti samo riječ zahvale – rekao je Papa, kako prenosi Radio Vatikan, te nastavio – zahvale prije svega Gospodinu, za mnoge godine koje mi je dao, godine s brojnim danima radosti, prekrasnoga vremena, ali i mračnih noći. Ali, osvrćući se unazad, razumije se da su i noći bile potrebne i dobre, te su razlog za zahvalu.

Napomenuvši potom da nam je i u današnjem svijetu potrebna “Ecclesia militans” (vojujuća Crkva), Crkva koja se zauzima u suzbijanju zla, Papa je istaknuo da vidimo kako zlo želi prevladati u svijetu, te da je potrebno ući u borbu protiv zla. Vidimo kako to čini na razne, krvave načine – primijetio je – u raznim oblicima nasilja, ali i prikriveno dobrim, te upravo tako uništava moralne temelje društva.

Potom je citirao svetog Augustina, za kojega je cijela povijest “borba između dviju ljubavi”: ljubavi prema samom sebi sve do preziranja Boga, te ljubavi prema Bogu sve do preziranja sebe u mučeništvu. Nalazimo se u toj borbi, u kojoj je vrlo važno imati prijatelje. Ja sam okružen prijateljima iz Kardinalskoga zbora: to su moji prijatelji i osjećam se kao kod kuće, osjećam se sigurnim u tom društvu velikih prijatelja koji su sa mnom, i svi zajedno s Gospodinom – napomenuo je Sveti Otac.

Zahvalivši na kraju kardinalima za zajedništvo u radostima i bolima, svima je uputio riječi ohrabrenja. Idemo naprijed, Gospodin je rekao: “Samo hrabro! Pobijedio sam svijet”. Mi smo u Gospodinovoj “ekipi”, dakle u pobjedničkoj “ekipi” – rekao je na kraju Sveti Otac.

Kardinal je Sodano podsjetio na dosadašnjih sedam godina papinstva Benedikta XVI. tijekom kojih – kako je rekao – niste prestali pozivati sve vjernike da ponovno otkriju sadržaje vjere, vjere koja se ispovijeda, slavi, živi i moli. U svijetu koji traži bolju budućnost, uvijek nas podsjećate da su jedine snage napretka one koje mijenjaju ljudsko srce, i to u vjernosti duhovnim vrednotama koje nikada ne zalaze – rekao je kardinal te istaknuo i stalne Papine poticaje na služenje bližnjemu. Kardinal Sodano je na kraju zahvalio Svetomu Ocu za njegovo služenje Svetoj Crkvi, te za poziv na zajednički objed koji je – kako je rekao – primjer velikoga bratstva. (rv/bitno.net)