Papa

Prema već ustaljenom običaju Sveti je Otac i u jučerašnjem nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji govorio o misnom evanđelju. Jučer smo započeli čitanje šestoga poglavlja Ivanova evanđelja. Poglavlje se otvara prizorom umnažanja kruhova, što Isus potom tumači u sinagogi u Kafarnaumu, tvrdeći da je On kruh života. Isusove geste sliče gestama na Posljednjoj večeri: Tada Isus uze kruhove, zahvali Bogu pa ih dade onima što su posjedali. Ustrajavanje na temi kruha, koji se dijeli, i na zahvaljivanju, podsjeća na Euharistiju, Kristovu žrtvu za spas svijeta – ustvrdio je Benedikt XVI.

Evanđelist piše – nastavio je Papa – da je bio blizu židovski blagdan Pasha. Pogled se upravlja prema križu, posvemašnjem daru, prema Euharistiji, ovjekovječenju toga dara: Krist biva kruhom za život ljudi. Sveti Augustin to ovako tumači: Tko je, ako ne Krist, kruh nebeski? Ali da bi čovjek mogao jesti anđeoski kruh, Gospodin se anđela utjelovio. A da nije postao čovjekom, ne bismo imali njegovo tijelo; a da nemamo njegovo tijelo ne bismo jeli oltarski kruh. Euharistija je trajni veliki susret čovjeka s Bogom, u kojem Gospodin biva naša hrana, samog sebe daje da nas preobrazi u sebi – objasnio je Benedikt XVI.

U opisu umnažanja kruhova, govori se o nazočnosti nekog dječaka, koji pred teškoćom da se nahrani toliki narod, stavlja na raspolaganje ono malo što ima: pet kruhova i dvije ribe. Čudo se ne događa iz ničega, nego iz prvotnog skromnog dijeljenja onoga što ima dječak. Isus od nas ne traži ono što nemamo, nego nam priziva u pamet da se, ako svatko ponudi to malo što ima, uvijek iznova može dogoditi čudo: Bog je kadar umnožiti malu gestu ljubavi i učiniti nas dionicima svojega dara. Čudo je snažno utjecalo na mnoštvo: u Isusu vidi novog Mojsija, dostojnog vladanja, a u novoj mani zajamčenu budućnost, no zaustavlja se na materijalnom čimbeniku, a Gospodin „znajući da dolaze da ga uzmu i proglase kraljem, povuče se posve sam na goru. Isus nije zemaljski kralj koji vlada, nego kralj koji služi, koji se saginje nad čovjeka da zasiti ne samo njegovu materijalnu nego i onu dublju glad, glad za Bogom – ustvrdio je Benedikt XVI.

Draga braćo i sestre, molimo Gospodina da pomogne otkriti važnost hranidbe Kristovim tijelom, vjerno i savjesno sudjelujući u Euharistiji, da sve dublje budemo sjedinjeni s njim. Doista, ne preobražava se u nama euharistijska hrana, nego se mi otajstveno mijenjamo. Krist nas hrani ujedinjujući nas sa Sobom, privlači nas k Sebi. Istodobno, želimo moliti da nikomu ne uzmanjka kruh potreban za dostojan život i da se uklone nejednakosti ali ne oružjem nasilja, nego dijeljenjem i ljubavlju. Povjeravamo se Mariji, dok za sebe i svoje drage zazivamo njezin majčinski zagovor – zaključio je Benedikt XVI.

Nakon molitve Papa je podsjetio na dramatično stanje u Siriji te da točno za godinu dana u Rio de Janeiru započinje 28. svjetski dan mladeži. Zabrinuto pratim tragične i sve žešće prizore nasilja u Siriji sa žalosnim posljedicama sve više mrtvih i ranjenih, također i među civilima, te golemim brojem preseljenih i pobjeglih u susjedne zemlje. Molim da im se jamči potrebna humanitarna potpora i solidarna pomoć. Obnavljajući svoju blizinu napaćenom stanovništvu i sjećanje u molitvi, obnavljam hitan apel da se okonča svaka vrsta nasilja i prolijevanje krvi. Molim od Boga mudrost srca, naročito za najodgovornije, da se ne štedi napor u traženju mira, također i od međunarodne zajednice, kroz dijalog i pomirbu tražeći prikladno političko rješenje sukoba. Svoje misli upravljam i dragoj iračkoj naciji, posljednjih dana potresenoj brojnim i teškim atentatima koji su prouzročili mnogo mrtvih i ranjenih. Papa je poželio da ta velika zemlja nađe put stabilnosti, pomirbe i mira.

Za godinu dana, baš u ove dane, održavat će se 28. svjetski susret mladeži u Rio de Janeiru, u Brazilu. Riječ je o dragocjenoj prigodi za mnoge mlade da iskuse radost i ljepotu pripadnosti Crkvi i življenja vjere. S pouzdanjem gledam na taj događaj i želim ohrabriti i zahvaliti organizatorima, naročito nadbiskupiji u Rio de Janeiru, zauzetima da brižno prihvate mlade iz cijeloga svijeta koji će sudjelovati u tom važnom crkvenom susretu – zaključio je Benedikt XVI. osvrćući se i na teškoće radnika u Tarantu. (rv/bitno.net)