Sveti se Otac u govoru spomenuo godinâ obilježenih naklonošću Austrijanaca prema Crkvi i Petrovu nasljedniku, kako se moglo vidjeti u srdačnom dočeku Benedikta XVI. u prigodi njegova pohoda Austriji, 2007. godine. Potom je uslijedilo teško razdoblje za Crkvu, – primijetio je papa Franjo – čiji je znak, među ostalim, smanjenje broja katolika u odnosu na cjelokupno austrijsko stanovništvo, čiji su uzroci različiti, i koje traje već desetljećima. Takav razvoj ne smije naići na našu tromost; štoviše, ima pobuditi naše napore za novu evangelizaciju koja je uvijek potrebna – potaknuo je Papa.

S druge se pak strane uočava veća solidarnost; Caritas i druge karitativne ustanove primaju velikodušne donacije – primijetio je Sveti Otac te dodao da je to razlog za zahvalu Bogu za ono što Crkva u Austriji radi poradi spasenja vjernikâ, i za dobro brojnih osobâ. Ali, ne trebamo samo upravljati onim što smo postigli i što je na raspolaganju; – upozorio je Papa – na Božjoj njivi valja stalno raditi i obrađivati ju, kako bi i u budućnosti donosila plod. Biti Crkva ne znači upravljati, nego izići, biti misionari, donositi ljudima svjetlost vjere i radost Evanđelja.

A to znači – napomenuo je potom Sveti Otac – da se imamo zauzeti u življenju svetoga života, ne predajući se nikada pred grijehom, svjesni da je svetoj Crkvi uvijek potrebno pročišćenje. Stoga je potaknuo na ponovno otkrivanje – kako je napisao – „divnoga sakramenta“ Pomirenja, u kojemu kušamo milosrdnu Božju ljubav, i u kojemu susrećemo Krista koji nam daje snagu za obraćenje i za novi život.

Što se tiče obitelji, papa je Franjo istaknuo da je ona srce evangelizatorske Crkve. Nažalost, u naše doba – primijetio je – vidimo da su, u zemljama zapadnoga svijeta, obitelj i brak u dubokoj unutarnjoj krizi. Globalizacija i postmoderni individualizam podupiru takav stil života koji otežava razvoj i stabilnost vezâ među ljudima, i nisu skloni promicanju kulture obitelji – napomenuo je Sveti Otac te dodao da se tu, stoga, za Crkvu otvara novo misijsko područje.

Govoreći potom o župi, Papa je istaknuo da je uvijek župnik taj koji vodi župnu zajednicu, oslanjajući se istodobno na pomoć i valjani prinos različitih suradnika i svih vjernika laika. Ne smijemo se izložiti opasnosti da zasjenimo sakramentalnu službu svećenika. U našim gradovima i selima ima hrabrih ljudi, a i onih plašljivih, ima kršćanâ misionarâ, i onih uspavanih. A mnogi su u potrazi, iako to ne priznaju – napomenuo je Sveti Otac te u tom kontekstu podsjetio da je zadaća svakoga krštenika donositi ljudima poruku Božje ljubavi i spasenja u Isusu Kristu. Upravo u ovo naše doba, kada se čini da postajmo „maleno stado“ (Lk 12, 32), pozvani smo, kao Gospodinovi učenici, živjeti kao zajednica koja je sol zemlje i svjetlost svijeta (usp. Mt 5, 13-16) – istaknuo je papa Franjo na kraju govora austrijskim biskupima.

Radio Vatikan