Ove će nedjelje papa Franjo voditi prvo misno slavlje Nedjelje Božje Riječi, koju je proglasio prošle godine u motu propriju „Aperuit illis“.

Papa Franjo želi „potaknuti sve kršćane da ne stavljaju Bibliju na policu, poput jedne od mnogih knjiga koje prekrije prašina, nego da je koriste kao instrument koji budi vjeru“, rekao je talijanski nadbiskup Salvatore Fisichella, čelnik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije.

“Riječ je o evangelizacijskoj inicijativi koja pomaže kršćanskim zajednicama, kao i svećenicima, da ne improviziraju kada se radi o Božjoj Riječi”, istaknuo je Fisichella na medijskoj konferenciji u Rimu. “Božji narod ima pravu slušati Božju Riječ i dobiti objašnjenje od svećenika [u njegovoj homiliji] koje je u skladu s Božjom Riječi, a ne njezina slobodna interpretacija”, dodao je.

Podsjetimo, u rujnu prošle godine papa Franjo je odredio da Treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi, povodom 1600. obljetnice smrti svetoga Jeronima koji je govorio: „Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista.“

„Često se javljaju tendencije koje pokušavaju monopolizirati sveti tekst i vezati ga uz neke krugove ili odabrane skupine. Ne smije biti tako. Biblija je knjiga naroda Gospodnjeg koji u njezinu slušanju prelazi s raspršenosti i podjele na jedinstvo. Riječ Božja ujedinjuje vjernike i čini ih jednim narodom“, istaknuo je Papa u motu propriju, pozvavši vjernike da nikada ne odvajaju Sveto pismo od Tradicije, jer su „oni zajedno jedan jedini izvor Objave“.

Tijekom misnog slavlja ove nedjelje u Vatikanu, kraj oltara će stajati slika Gospe od Knocka, zaštitnice Irske, koju će tom prilikom donijeti irski nadbiskup Michael Neary.

Fisichella je rekao da je ta slika odabrana zato što su tijekom Gospina ukazanja u Knocku uz Djevicu Mariju stajali sveti Josip i sveti Ivan, autor jednog od Evanđelja.

Najavljeno je da će na kraju svete mise papa Franjo podijeliti 40 Biblija ljudima koji će predstavljati mnoge druge vjernike, od biskupa i svećenika do policajaca, veleposlanika, učitelja, siromašnih, zatvorenika, novinara…

Ivo Džeba | Bitno.net