Papa Franjo slavio je jučer, tijekom drugog dana svog posjeta Boliviji, misu na Trgu Krista Otkupitelja u Santa Cruzu pred oko milijun vjernika kojima je pružio poruku o važnosti socijalne pravde.

Kako su izvijestile agencije, jedina misa koju je Papa slavio u Boliviji trajala je dva sata, a molitve i tekstovi čitani su na nekoliko indijanskih jezika, među kojima quechua, guarani i aymara.

“Isus nam ne prestaje govoriti na ovome trgu: dosta je odbacivanja”, rekao je Papa i osudio logiku koja “želi sve pretvoriti u predmet razmjene, konzumacije (…) logika koja eliminira sve one koji ne proizvode”, prenosi CNN.

“Isus bi rekao ‘Dosta je odbacivanja. Dajte im jesti’”, poručio je Papa.

Na Trgu Krista Otkupitelja u Santa Cruzu brojni su ga vjernici čekali unatoč niskim temperaturama, a za sigurnost je bilo raspoređeno više od 17.000 policajaca i vojnika.

Nakon mise, Papa je pošao na ručak, a potom u salezijansku školu Don Bosco, gdje se susreo sa sjemeništarcima, svećenicima i osobama posvećenog života.

“Mi nismo svjedoci neke ideologije, nekog recepta za život ili neke određene teologije. Mi smo svjedoci ozdravljenja koje čini milosrdna Isusova ljubav. Svjedoci njegova rada koji se osjeti u životu naših zajednica”, rekao je Papa okupljenima i pozvao ih da mole za njega.

Nakon susreta s klerom, Papa je nazočio Svjetskom susretu narodnih pokreta. Riječ je o susretu u organizaciji kojeg je sudjelovalo i Papinsko vijeće Iustitia et pax te Papinsko vijeće za društvene znanost i koji okuplja predstavnike narodnih pokreta koji predstavljaju obespravljene i marginalizirane skupine društva.

“Suprotstavite se idolatrijskom ekonomskom sustavu koji ljude odbacuje, ponižava i ubija. Trenutačni financijski sustav je nepodnošljiv. Nepodnošljiv je za poljoprivrednike, za radnike, za naše zajednice i za Zemlju, majčicu Zemlju, kako je sv. Franjo naziva”, rekao je Papa i pozvao na društveni angažman i promjenu.

Bitno.net