Papa Franjo danas poslijepodne kreće na svoje 43. apostolsko putovanje, a Mongolija će biti 61. zemlja koju će posjetiti tijekom svojeg pontifikata.

Ono što je karakteristično za Franju jest da ide tamo gdje još niti jedan Petrov nasljednik nije išao. Tako će Mongolija biti već sedma zemlja koja će po prvi puta imati privilegij ugostiti papu. Među ranijih šest ubrajaju se: Mjanmar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Južni Sudan, Bahrein, Sjeverna Makedonija te Irak.

U brojnim od spomenutih zemalja katolici su manjina, ponegdje čak i statistički gotovo zanemariva manjina, kao što je slučaj s Mongolijom u kojoj živi manje od 1500 katolika.

Manje je poznato da je jedan raniji papa također imao u planu posjetiti Mongoliju. Riječ je o Ivanu Pavlu II. koji je htio ići u azijsku zemlju kada je brojala tek stotinjak katolika, ali u tome ga je spriječilo zdravstveno stanje.

Iako smo upravo pokojnog poljskog papu upamtili kao putnika, Aleteia je izračunala da Franjo u prosjeku putuje više od svojeg prethodnika. Ivan Pavao II. je u 26 i pol godina svojeg pontifikata napravio 104 apostolska putovanja što čini prosjek od 3.94 putovanja godišnje, dok je Franjo u 10 i pol godina s 43 putovanja na prosjeku od 4,11 putovanja godišnje. Prosjek Benedikta XVI. bio je nešto niži te je iznosio 3,08 putovanja godišnje.

Kada se vrati iz Mongolije, Franjo će iza sebe imati ukupno 189 dana provedenih na apostolskim putovanjima, što je više od 6 mjeseci. Najdulje putovanje bilo je ono u SAD i Kubu koje se dogodilo 2015. godine, a trajalo je 10 dana.

Začudo, postoji dio svijeta kojeg Franjo još nije posjetio, a riječ je o Oceaniji. Iako je put u Istočni Timor i Papuu Novu Gvineju bio zakazan za rujan 2020. godine, otkazan je zbog pandemije.