Papa Franjo u nedjelju je, 26. kolovoza, odgovarao na pitanja predstavnika medija u avionu tijekom povratka iz Dublina, gdje je sudjelovao na Svjetskom susretu obitelji.

Osim odgovora na optužbe da je štitio kardinala Theodora McCarricka, optuženog za seksualno zlostavljanje, koje je protiv Svetog Oca iznio nekadašnji apostolski nuncij pri SAD-u, nadbiskup Carlo Maria Viganò, Papa se osvrnuo i na pitanja imigranata te odnosa katoličkih roditelja prema djeci s homoseksualnim tendencijama.

Govoreći o izazovu prihvaćanja stranaca i imigranata istaknuo je kako je njihovo prihvaćanje “staro kao Biblija”.

“To nalazimo u Ponovljenom zakonu, u Deset zapovijedi. Bog zapovijeda prihvaćanje doseljenika, stranca”, istaknuo je Sveti Otac, dodavši da se radi o “moralnom principu”.

No, ustvrdio je kako dobrodošlica ne treba biti bezuvjetna.

“Uvidio sam kako sam trebao biti eksplicitniji (kad sam ranije govorio o ovoj temi, op. a.) jer se ne radi o dobrodošlici s ‘Belle étoile’ (fra. lijepa zvijezda, op. a.). Ne! Dobrodošlica treba biti razborita”, poručio je Sveti Otac predstavnicima medija izjavivši kako je to shvatio nakon terorističkog napada na briselsku zračnu luku.

Ti “mladi muškarci, gerilci koji su izvršili napad na Zaventem bili su Belgijci, ali sinovi imigranata iz geta, nisu bili integrirani”, dodao je.

Papa je progovorio o mudrosti istaknuvši kako imigrante ne bi trebali primati oni koji nemaju sredstva za njihovu integraciju.

“To je pitanje mudrosti i vjerujem da je ovo srž današnje rasprave u Europskoj uniji. Moramo nastaviti razgovarati. Rješenja će se pronaći.”

Osvrnuo se i na praksu vraćanja imigranata u zemlje iz kojih su došli.

“Gledao sam film koji je potajno napravljen, a koji govori o tome što se događa s onima koji su vraćeni natrag. Otmu ih trgovci ljudima.”

“Žene i djecu prodaju, ali muškarce podvrgnu najsofisticiranijim mučenjima”, dodao je Sveti Otac, poručivši: “Zbog toga, potrebno je dobro razmisliti prije nego što ih vratite natrag.”

Novinari su Papi postavili i pitanje kako se katolička obitelj treba odnositi prema njenom članu koji ima homoseksualne tendencije.

“Što bih rekao ocu čiji sin ili kći imaju tu tendenciju? Prvo bih mu poručio da moli, moli! Nemoj osuđivati. Razgovaraj, probaj razumjeti, daj prostora sinu i kćeri da se izraze”, istaknuo je papa Franjo te poručio kako “šutnja nije lijek”.

“Ignorirati sina ili kćer s homoseksualnim tendencijama predstavlja nedostatak očinstva ili majčinstva. Ti si moj sin, ti si moja kći onakav kakav jesi. Ja sam vaš otac, vaša majka. Razgovarajmo. A ako roditelji nisu dorasli tome, neka traže pomoć, ali uvijek u dijalogu jer taj sin i ta kći imaju pravo na obitelj i to onu koja ih neće potjerati od sebe. To je velik izazov, ali to je dio očinstva i majčinstva.”

Tino Krvavica | Bitno.net