Nova vojarna za pripadnike Švicarske garde, elitne postrojbe u službi Pape, bit će dizajnirane tako da može primiti i žene, objavio je švicarski list Sonntags Zeitung.

Gotovo svi trenutni pripadnici garde su neoženjeni muškarci koji žive u zajedničkoj vojarni u Vatikanu. Zapovjednici i oni koji su zasnovali obitelj žive u posebnim apartmanima.

Projekt izgradnje nove vojarne stajat će 50 milijuna švicarskih franaka, a završetak gradnje se očekuje 2026. godine. Njime će se stambeni prostor gardista pretvoriti u jednokrevetne sobe s privatnim kupaonicama, piše švicarski list.

“Otpočetka nam je bilo važno da nova zgrada omogući prostor za žene”, kazao je Jean-Pierre Roth, voditelj fondacije koja nadzire projekt gradnje.

Pripuštanje žena Švicarskoj gardi zahtijevat će papinsko odobrenje. Predsjednik Zaklade papinske švicarske garde koja financijski podupire gardu kazao je da bi odobrenje olakšalo pronalaženje novih članova za novačenje. Naime, Švicarska garda broji 135 pripadnika, s time da svake godine mora primiti 30-35 novih članova kako bi brojka ostala stabilna.

“Čim se odobri pristup ženama, povećat će se potencijal za novačenje novih članova”, kazao je predsjednik zaklade Ruth Metzler-Arnold.

Ranije je arhitektica nove vojarne Pia Durisch kazala kako će po pitanju gradnje „poštivanje okoliša biti u središtu, prema onomu što je papa Franjo napisao u enciklici Laudato si‘”. Tako će se materijal stare zgrade reciklirati u beton za novu. Detalje i fotografije projekta možete pogledati ovdje.

Švicarska garda jedna je od najstarijih vojski na svijetu, nastala 1506. godine. Za služenje u gardi svaki kandidat treba ispunjavati sljedeće uvjete: mora biti katolik, besprijekorna vladanja, neoženjen, imati švicarsko državljanstvo, završiti vojnu školu u Švicarskoj. Kandidat mora biti star između 19 i 30 godina, visok najmanje 174 cm, i mora biti obrazovan (najmanje srednjoškolsko obrazovanje).

Mladi vojnici polažu prisegu tako da jednu ruku polože na švicarsku zastavu dok na drugoj podignu tri prsta kao simbol vjernosti Svetom Trojstvu. Služba u Gardi traje najmanje dvije godine, a većina pripadnika odlazi nakon isteka tog perioda.