Crkva i njezini predstavnici trebali bi “hrabro propovijedati kršćanski ideal u skladu s katoličkim moralnim naukom, a ne razvodnjavati ga skrivajući istinu kako bi privukli mlade ljude u krilo Crkve”, rekao je kardinal Sarah, obraćajući se jučer sudionicima Biskupske sinode.

Pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata upozorio je da je pristup mladima koji ne uzima u obzir za njih karakterističan idealizam i uzvišene ciljeve koji se ne tiču samo profesionalnih i osobnih ambicija, nego i borbe za pravednost i ljudsko dostojanstvo, posve pogrešan.

“Podcjenjivanje zdravog idealizma mladih znak je manjka poštovanja i ozbiljna pogreška koja zatvara vrata pravom procesu rasta, sazrijevanja i svetosti”, rekao je Sarah.

S druge strane, poštivanjem i promoviranjem njihova idealizma mladi ljudi “mogu postati dragocjen izvor za društvo koje želi rasti i razvijati se”, smatra kardinal.

U svome je obraćanju spomenuo i prispodobu iz Evanđelja u kojoj Isus bogatome mladiću govori da proda sve i ide za njim, kako bi stekao vječni život.

“Isus nije snizio zahtjeve svog poziva”, podsjetio je Sarah, te ustvrdio da to ne bi trebala činiti ni Crkva, koja ima dužnost slijediti njegov primjer.

Iako nauk Crkve ne prihvaćaju svi, nitko ne može reći da nije jasan, rekao je afrički kardinal, dodavši kako “kod nekih crkvenih službenika može postojati manjak jasnoće u objašnjavanju nauka”, što prema njegovu mišljenju zahtijeva “dubok ispit savjesti”.

Ivo Džeba | Bitno.net