Nadbiskup Eterović o novoj evangelizaciji

Sadašnja kriza vjere je dakle „kriza prenošenja“ same vjere, te su teme bile u žarištu rasprave kardinala i biskupa koji su u Vatikanu sudjelovali na zasjedanju Glavnoga tajništva Biskupske sinode, kojim je predsjedao glavni tajnik nadbiskup Nikola Eterović.

Evangelizacija

Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere – naslov je sljedeće Biskupske sinode koja će se u Vatikanu održavati od 7. do 28. listopada. O nacrtu radnog dokumenta za Sinodu – Instrumentum laboris – prošlih se dana raspravljalo na sjednici 12. redovnog vijeća Glavnoga tajništva Biskupske sinode.

Kako naviještati evanđelje kad su danas mnogi ravnodušni? Sadašnja kriza vjere je dakle „kriza prenošenja“ same vjere, te su teme bile u žarištu rasprave kardinala i biskupa koji su u Vatikanu sudjelovali na zasjedanju Glavnoga tajništva Biskupske sinode, kojim je predsjedao glavni tajnik nadbiskup Nikola Eterović. Zasjedanje je obavljeno 16. veljače, a najviše su pozornosti privukli dijelovi Radnog dokumenta o „identitetu naslovnika nove evangelizacije, i o „identitetu kršćanina i njegovu odnosu s Radosnom viješću i Kristom, odnosno samim evanđeljem – stoji u službenom priopćenju sa zasjedanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizirajući probleme povezane s prenošenjem vjere, sudionici su na zasjedanju istaknuli „neplodnost sadašnje evangelizacije“ također i zbog „određenih utjecaja“ suvremene kulture „koji vrlo otežavaju prenošenje vjere a istodobno su izazov i za kršćane i za Crkvu“. Izazov se prije svega odnosi na obitelj, nazvanu „početnim mjestom za prijenos vjere“, glede sadržaja i same prakse, te na katehezu „u crkvenim ustanovama, kroz liturgiju, sakramente i propovijedi, ili održavanje pučkih misija, poticanjem pučke pobožnosti, pokreta i malih crkvenih zajednica. U zaključku priopćenja s pouzdanjem se gleda na Godinu vjere. To će biti prigodna okolnost za produbljivanje dara vjere, primljenog od Gospodina, koji se ima živjeti i prenositi drugima – stoji u zaključku priopćenja.

Govoreći o zasjedanju redovnoga vijeća Glavnoga tajništva Biskupske sinode nadbiskup Nikola Eterović, glavni tajnik Sinode, rekao je kako se na sjednici proučavalo pristignute odgovore Biskupskih konferencija, Sinoda Istočnih katoličkih crkvi, rimskih dikasterija te unije vrhovnih redovničkih poglavara. Metodološki smo uredili pristigle odgovore da ih možemo ponovno predstaviti za pripremu Radnog dokumenta – kazao je nadbiskup.

Na primjedbu kako se govorilo o neučinkovitosti sadašnje evangelizacije, rekao je da u naviještanje evanđelja valja unijeti novi žar, nove metode i novi govor. Evangelizacija kreće od već postojeće stvarnosti i širi se prema osobama koje su se udaljile od Crkve, koje su krštene ali ne prakticiraju vjeru. Takvih ima mnogo po svim krajevima svijeta. Svrha je nove evangelizacije unijeti novi apostolski žar i u misionarsku aktivnost – primijetio je nadbiskup Eterović.

Na upit o ulozi obitelji u novoj evangelizaciji, nadbiskup je rekao da obitelj ima bitnu ulogu. Znakovito je to da su svi prispjeli odgovori istaknuli važnost obitelji u prenošenju vjeru, a gdje obitelj ne obavlja svoju primarnu dužnost tu se javljaju problemi. Danas nažalost vidimo da roditelji ne poznaju svoju vjeru, ne žive po vjeri, a kako onda mogu svojoj djeci prenijeti vjeru. Stoga svekolika crkvena zajednica ima biti u službi roditelja, nastojati da se u roditeljima probudi vjerski život i naročito u mladima. Župa bi u svemu tomu morala odigrati glavnu ulogu. U prispjelim odgovorima ističe se da bi župa imala biti „zajednica zajednicā“. Župa bi se dakle morala otvoriti stvarnosti koja je okružuje – zaključio je nadbiskup Eterović.(rv/bitno.net)

Objavljeno: 29. veljače 2012.

Možda vam se svidi