Papa ponovno potiče da se u Došašću moli za djecu, čije dostojanstvo često krnje odrasli

Da djeca i mladi budu vjesnici evanđelja te da se uvijek poštuje njihovo dostojanstvo i čuva od svake vrste nasilja i izrabljivanja, misijska je molitvena nakana pape Benedikta XVI. za mjesec prosinac. Papa dakale ponovno potiče da se u Došašću moli za djecu, čije dostojanstvo često krnje odrasli.

Osvrnuvši se na Papinu misijsku nakanu u razgovoru za naš Radio, otac Giulio Albanese, urednik raznih časopisâ Papinskih misijskih djela, rekao je da je naviještanje i svjedočenje evanđelja bila središnja tema Svjetskog misijskog dana koji se obilježavao u listopadu. Papa ponovno tu temu predlaže mladima jer oni predstavljaju budućnost. Ako želimo bolji svijet, različit od sadašnjega, onda valja ulagati u mlade, stoga se zauzimanjem odgojnih ustanova ima poštivati njihovo dostojanstvo. Kada govorimo o odgojnim ustanovama u prvom redu mislimo na obitelj, školu ali i kršćanske zajednice – istaknuo je otac Albanese.

Na primjedbu da Papinsko djelo svetoga djetinjstva svjedoči da nikad nije rano svjedočiti kršćansku ljubav, rekao je da je Djelo ustanovljeno s nakanom da se u mladima pobudi ljubav i zauzimanje za misije, a to također znači da su im potrebni uzori i da im je potrebna odgojna potpora, ali ne znači da odgojitelji u mladima imaju gledati predmete, jer su oni subjekti, pravi protagonisti – istaknuo je otac Albanese.

Na upit što je naučio od afričke djece, rekao je da ga se najviše doimlje njihov osmijeh. Afrička se djeca rađaju u teškim uvjetima i nisu iskvarena, njih nije zarazio konsumizam. Stoga njihovo životno svjedočenje u ovome povijesnom trenutku može biti vrlo primjerno. Njihovo je svjedočanstvo veličanje jednostavnosti – zaključio je otac Albanese. (rv/bitno.net)