Da Gospodin podupre napore zdravstvenih djelatnika u najsiromašnijim područjima u njihovoj skrbi za bolesne i starije osobe – misijska je molitvena nakana pape Benedikta XVI. za veljaču.

Papa

Govoreći za Radio Vatikan o važnosti vjere u skrbi za one koji trpe, posebno za potisnute na rub društva, dr. Mario Angi, predsjednik nevladine organizacije ‘Kršćanske misije za slijepe u svijetu’, prije svega je podsjetio na rečenicu iz jednoga psalma koja kaže: „Ako Jahve kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji“. Pritom je napomenuo da je svjestan kako svi napori koje možemo uložiti, iako pohvalni, ne mogu zadovoljiti beskonačnu pomoć koja je potrebna siromašnim zemljama. Imam osjećaj da je za ostvarivanje nacrta i za uspješno pružanje pomoći potrebitom pučanstvu potrebna upravo providnosna pomoć, nazočnost Duha – napomenuo je dr. Angi.
Istaknuvši potom, uz znanost i medicinu, i važnost ljubavi u skrbi za bolesne, dr. Angi je rekao da je osjećaj ljudskoga odnosa bitan u uspostavljanju pouzdanja, te čak i za dolazak bolesnika u bolnicu. Postoje istraživanja koja pokazuju da je u Indiji, primjerice, samo s jednom šalicom čaja ponuđenom u bolnici za 300% povećan dolazak bolesnika u zdravstvene ustanove. Pacijentu je potrebno liječenje, ali se on također ima osjetiti ljudsko biće, te se liječnik ima tako odnositi prema njemu – primijetio je dr. Angi. Obraćajući se na kraju mladim liječnicima koji možda imaju volje zauzeti se u misijama, u siromašnim zemljama, poručio je da ne kreću na taj put kao turisti, nego neka idu kao braća u Kristu oslanjajući se na pomoć nekog misionara.(rv/bitno.net)