Papa

Navodeći riječi saborske konstitucije ‘Gaudium et spes’ (Radost i nada), poruka podsjeća da je budućnost čovječanstva stavljena u ruke onih koji su sposobni prenijeti budućim naraštajima razloge života i nade. U tom je smislu Katoličko sveučilište pozvano ostati vjerno svojemu kršćanskom identitetu, te promicati cjeloviti odgoj osobe, ukorijenjen u uzvišeno njegovanje znanja, gdje se znanost pretvara u mudrost, i gdje subjekt nije podijeljen između vrednota i spoznaja, nego prima njihov spoj, i to na obzoru općega humanizma. Ono što sveučilište čini „katoličkim“ – prema Papinim riječima – jest upravo zauzimanje u odgoju čovjeka u svim njegovim dimenzijama, uključujući i onu duhovnu.

Vjera onoga, naime, koji ima iskustvo susreta s Isusom Kristom kao stvarnom nazočnošću, snaga je koja preobražava osobni život i potiče na zauzimanje za druge, i velika je snaga za društvenu obnovu – stoji nadalje u poruci. A to oslanjanje na vjeru u Krista, kao svjetlosti koja širi ljudski razum i tješi duh, određuje vjerodostojnost obrade znanja na Katoličkom sveučilištu, njegovu kulturnu i pedagošku osobitost, te dijalektiku stajališta koja ga opravdano obogaćuje.

U tom smislu valja voditi računa o tomu, i snažno isticati, da je kršćanska vjera kvasac kulture i svjetlost za pamet, te poticaj za razvijanje svih njezinih pozitivnih sposobnosti, a za istinsko dobro čovjeka; te da ona, ništa ne namećući nego uvjeravajući razumnim dokazima, ocrtava antropološku pozadinu nenadmašive vrijednosti za razradu valjanih pedagoških putova – stoji u poruci, u kojoj se na kraju ističe da je zadaća Crkve doći do čovjeka tamo gdje on živi, uči, radi, trpi, gdje se okrjepljuje; pomoći mu da otkrije plodnost Evanđelja za njegov svakodnevni život, osobni i društveni. Evanđelje je, naime, u stanju prosvijetliti i usmjeriti rješenje životnih pitanja za budućnost čovječanstva – istaknuto je u poruci upućenoj Katoličkom sveučilištu Presvetoga Srca.(rv/bitno.net)