Vatikan

Ni Kolumbiju nisu mimoišle posljedice zaboravljanja na Boga – rekao je Papa kolumbijskim biskupima govoreći o potrebi obnavljanja vjere, koja je nekoć bila vezivo nacionalnog jedinstva, ali danas se kriza duhovnih i moralnih vrijednosti negativno odrazila i na kolumbijski narod. Stoga je nužno da se u vjernicima oživi svijest da su učenici i Božji misionari – kazao je Papa.

Papa je upoznat s naporima kolumbijskih biskupa za plodonosno evangelizaciju, naročito s ‘Globalnim planom’ biskupske konferencije za razdoblje od 2012. do 2020. godine. Taj je plan plod savjesnog razlučivanja Crkve u Kolumbiji – primijetio je Sveti Otac, pozivajući biskupe da usvoje prijedloge za Godinu vjere.

Rastući vjerski pluralizam valja ozbiljno shvatiti, a zauzetije djelovanje pentekostalnih i evangeličkih zajednica, ne samo u Kolumbiji nego i u cijeloj Latinskoj Americi, ne smije se zanemarivati ni podcjenjivati – upozorio je Benedikt XVI. potičući na pročišćavanje i oživljavanje vjere s novim pastoralnim žarom pod vodstvom Duha Svetoga.

Narod često napušta Crkvu radi iskustvenih, pastoralnih i metodoloških problema, ali ne radi doktrinarnih, dogmatskih ili teoloških – primijetio je Sveti Otac citirajući zaključni dokument Opće konferencije latinsko-američkih i karipskih biskupa. Potrebno je dakle biti bolji, pobožniji, susretljiviji u župama i zajednicama promičući katehezu za mlade i odrasle, katolički nauk u školama i sveučilištima, također i marijansku pobožnost – zaključio je Benedikt XVI.

Papa je također potaknuo biskupe da promiču vedru i otvorenu razmjenu s drugim kršćanima, što može pridonijeti poboljšanju međusobnih odnosa, nadilaženju nepovjerenja i beskorisnih sukoba. Osvrnuvši se pak na stanje u Kolumbiji rekao je da se trebaju, gledajući Kristovo lice ispaćeno na križu, ojačati programi za sve koji su nepravedno lišeni slobode, te naročito za žrtve prirodnih nepogoda, za siromašne, seljake i sve bolesne i ožalošćene. Papa je na kraju potaknuo na bratsko i besplatno zauzimanje za najslabije, a ta se služba rađa iz ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu a ne iz ljudskog interesa – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)