Kardinal Sarah

Kardinal Sarah/Foto: ShutterstockUoči izdavanja apostolske pobudnice pape Franje na temu Sinode o Amazoniji, National Catholic Register napravio je intervju s kardinalom Robertom Sarahom, prefektom Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu te autorom (uz doprinos Benedikta XVI.) važne knjige o svećeništvu i celibatu.

Pobudnica bi trebala biti predstavljena u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Vatikanu, a najviše se iščekuje Papina odluka o pitanju ređenja oženjenih muškaraca za svećenike (tzv. viri probati) na području Amazonije.

Uz pitanje celibata, kardinal Sarah se u intervjuu za NCR dotaknuo i drugih tema aktualnih u trenutnom životu Katoličke Crkve.

O papi

Odgovarajući na pitanje je li datum objavljivanja posljednje knjige o svećeništvu i celibatu – “Iz dubine naših srca” – dio želje da “pritisne” papu Franju, Sarah je odgovorio: “Već sam napisao da se ‘onaj koji je protiv pape nalazi izvan Crkve’, ali me se uvijek prikazuje kao nekoga tko mu se protivi. Čak sam pri vrhu liste neprijatelja pape Franje. Te mi optužbe slamaju srce i duboko me žaloste. Ali spokojan sam i uvjeren da Papa ne obraća pozornost na te lažne insinuacije.”

“Ni na koji način se ne protivim papi Franji! Oni koji to tvrde nastoje podijeliti Crkvu. Lažu i igraju đavolju igru. Knjigu sam napisao kako bih u poniznosti i vjernosti ponudio svoj doprinos Papi u duhu istinske sinodalnosti.”

O knjizi i odnosu s Papom emeritusom

Knjiga “Iz dubine naših srca”, prezentirana kao zajednički rad prefekta Kongregacije za bogoštovlje i Pape emeritusa, već je prije objavljivanja pobudila kontroverze oko autorstva. Rasprave su dovele do toga da je osobni tajnik Benedikta XVI., nadbiskup Georg Gänswein, nazvao kardinala Saraha i na Benediktovu ga zamolbu zatražio, između ostalog, da ukloni ime i sliku Pape emeritusa s korica knjige.

U razgovoru za NCR, Sarah je istaknuo kako je djelo napisano jer se “kršćansko svećeništvo nalazi u smrtnoj opasnosti!” tj. “prolazi kroz veliku krizu”. Kao simptom toga naveo je seksualna zlostavljanja koja su počinili svećenici.

Dodao je i kako su rasprave o naslovnici knjige zapravo bile “diverzantska taktika” kako bi se “izbjegao razgovor o onom bitnom – sadržaju knjige”.

“Protivnici svećeništva ne žele se baviti sa srži ove rasprave. Znaju da se njihovi argumenti temelje na povijesnim pogreškama i teološkim nerazumijevanjima. Znaju da je celibat nužnost za evangelizaciju u misijskim zemljama. Zato se trude delegitimizirati samu knjigu. Kako u tekstu nema ničega čemu bi se usprotivili, napadaju naslovnicu.”

Gvinejski kardinal dodao je i kako je “Benedikt XVI. htio govoriti svijetu”, ali su drugi “pokušali diskreditirati njegove riječi”.

“Znam da je odlučan oko svega što je zapisano u knjizi i znam da je oduševljen njezinim objavljivanjem”, poručio je.

O celibatu i svećeništvu

Glavna tema intervjua bio je celibat i njegova iznimna važnost za svećenički poziv.

Podsjećajući na Benediktove riječi kako je za krizu svećeništva, koja se posebno očituje u seksualnim zlostavljanjima, kriva “loša formacija”, Sarah tvrdi: “Svećenici su formirani bez da ih se učilo kako je Bog jedina točka podrške u njihovim životima, bez da im se pomoglo iskusiti kako njihovi životi imaju smisla samo u i za Boga.”

“Lišeni Boga”, nastavlja kardinal, “ostavljena im je samo moć.”

“Neki su pali u dijaboličnu logiku zloupotrebe autoriteta i seksualnih zločina. Ako svećenik na dnevnoj bazi ne osjeća da je samo instrument u Božjim rukama, ako konstantno ne stoji pred Bogom kako bi mu služio svim svojim srcem, onda riskira trovanje osjećajem moći. Ako život svećenika nije posvećen onda se nalazi u velikoj opasnosti od iluzije i skretanja.”

Prefekt Kongregacije za bogoštovlje istaknuo je kako bi ukidanje celibata bio daljnji “korak u tom smjeru”.

“Oni žele relativizirati svećenički celibat. To bi bila katatrofa! Jer je celibat najočitija manifestacija toga da svećenik pripada Kristu, a ne više sebi. Celibat je znak života koji ima smisla samo u i za Boga.”

Osvrnuo se i na tvrdnje da je u prvoj Crkvi celibat bio opcionalan za svećenike.

“Često smo žrtve dubokog povijesnog neznanja o ovoj temi. Crkva jest imala oženjene svećenike tijekom prvih stoljeća, no čim bi bili zaređeni od njih je traženo da potpuno apstiniraju od seksualnih odnosa sa svojim ženama.”

Sarah je tako ukazao na Sabor u Elviri (Španjolska) iz 305. godine koji u kanonu 33. kaže: “Jednoglasno je dogovoreno da bi biskupi, svećenici i đakoni, tj. svi klerici koji su u službi, trebali apstinirati od svojih žena te ne bi trebali rađati djecu; svakoga tko to učini (ima seksualne odnose) treba proglasiti otpuštenim iz svećeničke službe.”

“Celibat za Boga je apsurdan u očima sekulariziranog i ateističkog svijeta. Celibat je skandal za suvremeni um. Pokazuje da je Bog stvaran. Ako svećenički život ne pokazuje konkretno da je Bog dovoljan da budemo sretni i da pruži smisao našem postojanju, tko će ga onda naviještati? Više nego ikad naša društva trebaju celibat jer trebaju Boga.”

Dodao je i kako je ređenje oženjenih muškaraca “fantazija zapadnih akademika”.

“Siromašni, jednostavni, obični kršćani ne traže kraj celibata! Oni očekuju od svećenika da budu sveti, da se u potpunosti predaju Bogu i njegovoj Crkvi.”

O njemačkom “sinodalnom putu”

Osvrnuvši se na kontroverzni “sinodalni put” kojim je nedavno krenula Crkva u Njemačkoj, a na kojem će se između ostalog raspravljati i o pitanju celibata, kardinal Sarah je istaknuo svoju zabrinutost.

“Nemojte rastrgati Crkvu! Napadajući svećenički celibat, napadate Crkvu i njezin misterij!”

“Neke crkvene organizacije, koje upravljaju s velikim količinama novca, vjeruju da mogu pritisnuti Papu i biskupe. Vidimo to u Njemačkoj. Neki žele svoje projekte nametnuti čitavoj Crkvi. Molimo se za Papu; moramo mu pomoći da se odupre pritiscima tih bogatih i moćnih crkvenih tijela. Moramo mu pomoći da obrani vjeru jednostavnih. Moramo mu pomoći da obrani siromašne u Amazoniji protiv onih koji ih žele iskoristiti, lišavajući ih svećeništva koje se u potpunosti živi kroz celibat. Ova knjiga napisana je prije svega kako bi pomogla Papi u njegovoj misiji.”

O krizi u Crkvi

Upitan vjeruje li da se Crkva suočava sa smanjivanjem apostolskog žara, tj. da je Crkva izgubila svoju sol, kardinal Robert Sarah odgovorio je: “Zadovoljavamo se sekundarnim i sterilnim polemikama. Mislim da nas je preplavila mlakost i mediokritetstvo. Moramo težiti za svetošću.”

Osvrnuvši se na manjak svećenika, Sarah je citirao papu Franju koji je u pobudnici Evangelii Gaudium, napisao kako će se “istinska zvanja” pojaviti tamo gdje postoje “život, žar i čežnja da se drugima donese Krist”.

“Vrijeme je da na konkretan način stavimo Boga u središte naših života. Život svećenika ne može biti život po pravilima ovog svijeta. ‘Nitko ne može služiti dvojici gospodara.’ Zapad ostaje bez daha. Star je, sa svim svojim odricanjima i odbacivanjima. Čeka, premda možda toga nije svjestan, na mlade, na sirovost evanđeoskog zahtjeva za svetošću. Stoga čeka na svećenike koji su radikalni sveci”, zaključio je prefekt Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu.

Cijeli intervju na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net