Kardinal Bertone ističe da je zajedničko zasjedanje dodatan znak jedinstva Katoličke crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Bertone

Državni tajnik pape Benedikta XVI. kardinal Tarcisio Bertone uputio je Pismo-Poruku biskupima Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine prigodom njihovog 14. zajedničkog zasjedanje koje će se održati 30. i 31. siječnja u Sarajevu.

Prenoseći biskupima i njihovim suradnicima „srdačan pozdrav Svetog Oca Benedikta XVI.“, kardinal Bertone ističe da je spomenuto zajedničko zasjedanje „dodatan znak jedinstva Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. „Radi se o jedinstvu koje čini ne samo affectio collegialis, nego i zajednička vizija uloge, odgovornosti i djelovanja Crkve. Ono se hrani istom odanošću Svetom Ocu, iskrenom crkvenom obvezom pred izazovima s kojima se hrvatski narod treba sučeliti u regiji, i također primjernim interventima solidarnosti prema najsiromašnijim i najpotrebnijim društvenim slojevima. U tom kontekstu kolegijalnoga služenja narodu Božjemu, siguran sam da će na Zasjedanju dužna pozornost biti dana teškom pitanju budućnosti katoličkoga naroda u Bosni i Hercegovini, sa svrhom da se programiraju zajedničke pastoralne linije“, stoji i spomenutom pismu.

Kardinal Bertone potom podsjeća na alarmantne statističke podatke prema kojima se broj katolika u Bosni i Hercegovini s predratnih oko 800 000 smanjio na oko 460 000. „Zato se može dobro razumjeti zebnja biskupa Bosne i Hercegovine za svoje zajednice, koja je ponovno izražena u njihovu Pastoralnom pismu od prošlog 8. prosinca: ustvari, posebno u nekim područjima, katolička vjera riskira da posvema nestane za koje desetljeće“, piše kardinal Bertone naglašavajući da težina situacije zahtijeva da biskupi, „kao pastiri i prvi odgovorni naroda Božjega u toj regiji“, zajedničkim dogovorom intenziviraju svoje zauzimanje za budućnost Crkve u Bosni i Hercegovini. „Mora se boriti protiv malodušnosti i rezignacije i mora se ohrabriti osobno uključivanje u pitanje preživljavanja. Potrebno je također potruditi se za poboljšanje uvjeta života svih stanovnika, osobito mladih koji trebaju radna mjesta da bi mogli ostati u Bosni i Hercegovini. Da bi se ostvarilo ove važne ciljeve, Crkva neće propustiti surađivati sa civilnim vlastima i sa svim osobama dobre volje“, poručio je kardinal Bertone naglašavajući volju Svetog Oca „da kolegijalno razmišljanje biskupa dviju Biskupskih konferencija doprinese nadahnjivanju korisnih inicijativa, kako bi se učinilo da hrvatski narod mogne nastaviti vršiti svoje crkveno poslanje u Bosni i Hercegovini i nuditi svoj dragocjen doprinos za društveni život Zemlje“. (kta/bitno.net)