Kako stoji u danas odaslanom priopćenju nakladne kuće Verbum, ta izdavačka kuća uskoro objavljuje cjelovitu biografiju novoga pape iz pera jednog od najpoznatijih svjetskih vatikanista Andree Tornielia.

“Franjo, popravi moju kuću”, tako je sv. Franjo Asiški čuo Kristov poziv, a tako je izgleda i Jorge Mario Bergoglio, sedamdesetšestogodišnjak, prihvatio svoj izbor na papinsku stolicu, uzevši ime koje se nijedan prethodni papa nije usudio.

Tko je zapravo novi papa Franjo, izabran nakon jedne od najkraćih konklava u povijesti nakon samo pet glasovanja?

Kako on vidi svijet i svoju službu? Kako razumije svoj poziv služenja Kristu, njegovoj Crkvi i svijetu? Ukratko, kakvi su um i srce ovoga novog pape, prvoga iz novoga svijeta?

Po riječima, idejama i svjedočanstvima te osobnim uspomenama samoga Pape – uključujući i one do pred sam izbor – jedan od najuglednijih svjetskih vatikanista ocrtava osobnost ovoga Božjeg čovjeka, blagog i jednostavnog. Sin talijanskih imigranta u Argentinu, učinio je radikalno slijeđenje Krista i put nenasilja stupovima svojega pastoralnog služenja u zemlji neprestano mučenoj socijalnim i ekonomskim nejednakostima.

Ova cjelovita biografija pruža ključ za razumijevanje čovjeka čiji je izbor za papu, čak pomalo revolucionaran, bio iznenađenje. Kardinali izbornici su, isključujući svaku političku i diplomatsku računicu, izabrali pastira sposobna da bude pokretač suvremene obnove i čišćenja u sveopćoj Crkvi. To je priča o poniznu pastiru, kardinalu koji se vozi autobusom, razgovara s običnim ljudima i živi jednostavno.

Autor Andrea Tornielli, novinar je i ugledni vatikanist talijanskoga dnevnika “La Stampa”. Smatra se jednim od ponajboljih svjetskih stručnjaka za crkvene teme. Surađuje s raznim talijanskim i međunarodnim časopisima. Autor je čitavog niza knjiga, od kojih izdvajamo: Pio XII. Papa Židova (2001.), Martinijev izbor (2002.), Papa Luciani. Osmjeh sveca (2003.), Papa koji je spasio Židove (2004.), Benedikt XVI. Čuvar vjere (2005.), Tajna Oca Pija i Karol Wojtyla (2006.), Napad na Ratzingera (s Paolom Rodarijem, 2010.), Carlo Maria Martini. Prorok dijaloga (2012.).

Kako se za ovo prvu cjelovitu Papinu biografiju očekuje velik interes, nakladna kuća Verbum je već sada pokrenula sustav narudžbi, čime se svima koji to žele omogućava da svoj primjerak Papine biografije dobiju na kućnu adresu već prvog dana po objavljivanju. Narudžbe je moguće realizirati na linku ovdje.