chaput

U svom jučerašnjem obraćanju članovima nedavno započete Biskupske sinode, nadbiskup Philadelphije, Charles Chaput, naglasio je kako bi se izraz ‘LGBTQ’ trebao izbjegavati u službenim crkvenim dokumentima.

Chaput je svoj stav objasnio rekavši kako Crkva „ne kategorizira ljude“ prema njihovim „seksualnim apetitima“.

„Ne postoji takva stvar kao što je ‘LGBTQ katolik’ ili ‘transrodni katolik’, ili ‘heteroseksualni katolik’, kao da bi naši seksualni apetiti određivali tko smo mi, kao da ta obilježja opisuju izdvojene zajednice različitog, ali jednakog integriteta unutar stvarnog crkvenog zajedništva, Kristova tijela. To nikada nije vrijedilo u životu Crkve, a ne vrijedi niti danas“, rekao je nadbiskup Philadelphije.

Chaput je u svome govoru izrazio i zabrinutost što radni dokument sinode, Instrumentum Laboris, ne objašnjava „zašto je katolički nauk o ljudskoj seksualnosti istinit, te zašto je oplemenjujući i milosrdan“, izrazivši nadu da će se sinodalni oci posvetiti i tome pitanju.

Iako je pohvalio četvrto poglavlje dokumenta koje opisuje „antropološke i kulturne promjene s kojima se suočavaju mladi“ te stavlja potrebu na njihovo praćenje, Chaput je istaknuo kako je netočno navedeno da su mladi „čuvari i seizmografi svakog doba“.

“U stvarnosti, mladi su prečesto proizvod svog doba, oblikovani djelomično riječima, ljubavlju, pouzdanjem i svjedočanstvom svojih roditelja i učitelja, ali još dublje današnjom kulturom koja je iznimno napasna i u bitnom ateistička”, izjavio je.

Upravo je tu, prema nadbiskupu Philadelphije, ključna uloga starijih članova zajednice koji imaju ulogu prenijeti istinu „neoštećenu kompromisima ili deformacijama“.

„Oblikovanje mladih života težak je posao u neprijateljskoj kulturi“, podsjetio je Chaput, ali i naglasio kako bi bez odgovora na taj zahtjev Crkva bila „samo još jedan opskrbljivač etične pobožnosti koji svijet ne treba“.

Ivo Džeba | Bitno.net